Românii nu mai sunt atraşi de salariile oferite pentru căpşunile culese în Marea Britanie. Fermierii se tem că le vor putrezi recoltele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar îngrijorări în rândul cultivatorilor de fructe care se aşteaptă la o recoltă de căpşuni bogată, însă problematică, în contextul în care muncitorii sezonieri sunt seduşi de alte ţări europene, iar salariile din Germania sau România devin mai atractive, relatează jurnalişti britanici.

Vremea bună a favorizat o recoltă promiţătoare în Marea Britanie, care soseşte cu două săptămâni mai devreme decât ar fi fost de aşteptat. Chiar dacă există un număr suficient de muncitori dispuşi să lucreze în acest început de sezon, cultivatorii britanici sunt preocupaţi dacă aceştia vor rămâne până la sfârşitul recoltei. Fermieri din întreaga Europă par să-şi dispute muncitorii est-europeni, candidaţi notorii pentru meseriile nepopulare mai puţin prizate de majoritatea britanicilor.

"Observăm pentru prima dată cum muncitorii ajung să muncească în unele ferme pe care le părăsesc mai apoi, la scurtă vreme” , a declarat Stephanie Maurel, director executiv al Concordia, o agenţie de recrutare, pentru The Guardian. "Dacă recrutăm peste 100 de muncitori la o fermă, iar 10 vor dori să meargă ulterior în altă parte, acest lucru va crea deficit de forţă de muncă” , a mai adăugat ea.

În acest an, Germania a introdus noi stimulente fiscale pentru lucrătorii străini, astfel britanicii se tem că mulţi români vor întoarce spatele fermelor britanice, după ce aceştia constituiau principala ţintă a recrutărilor din acest domeniu. 

Perspectivele incerte ale Brexit-ului le-au dat de gândit est-europenilor care s-ar simţi  mai bineveniţi în alte state UE, în ciuda broşurilor realizate de Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentaţie şi Agricultură care anunţă în limba română şi bulgară cum Marea Britanie este deschisă muncitorilor străini.

În plus, publicaţia britanică remarcă faptul că dezvoltarea economiei româneşti îi ţine pe români acasă, iar diferenţele salariale enorme între cele două state tind să se diminueze: „Muncitorii din România nu mai câştigă în Marea Britanie de şase ori mai mult ca acasă, ci doar de vreo trei ori mai mult. Asta face diferenţa”, a adăugat Maurel, citată de publicaţia britanică.

Astfel, deficitul forţei de muncă pare să afecteze horticultura la nivel european.

„Fermierii au muncit foarte mult pentru a se asigura că fermele lor sunt atractive pentru lucrătorii care se aşteaptă la salarii şi bonusuri mai consistente, condiţii de cazare mai confortabile. Marea majoritate a fermelor dispun de personal suficient pentru începutul sezonului, dar există îngrijorarea că majoritatea lucrătorilor români rămân doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar spre sfârşitul verii, vor exista aceleaşi niveluri de deficit, aşa cum am constatat în ultimii doi ani, când  s-au înregistrat procente între 10% şi 15% , ajungându-se până şi la 30% în unele ferme ", a explicat Nick Marston, preşedinte al British Summer Fruits.

Aproximativ 80 000 de posturi aşteaptă să fie ocupate de muncitorii străini pentru recolta de fructe din Marea Britanie, iar autorităţile britanice dau semne să urmeze exemplul Spaniei şi al Germaniei care se orientează după personal în afara spaţiului european. Pentru a umple acest gol lăsat de cetăţenii UE din est, producătorii au sugerat guvernului să permită astfel unui număr de 2500 de muncitori să lucreze în UK, muncitori venind predominant din Rusia, Ucraina şi Moldova.

Şi în vara anului trecut, cultivatorii britanici păreau să se confrunte cu aceleaşi temeri, agenţiile de recrutare nu mai dădeau semne că ar fi suprasolicitate de cozile est-europenilor dornici să muncească în afară, aşa cum se raporta în alţi ani, iar condiţiile de angajare nu mai sunt atât de selective.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite