Michele Ferrero a murit. Cum a clădit „părintele Nutella” un imperiu, devenind cel mai bogat ciocolatier de pe planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michele Ferrero într-o fotografie rară, încadrat de cei doi fii ai săi - moştenitorul Giovanni (stânga) şi Pietro (dreapta), care a decedat în 2011
Michele Ferrero într-o fotografie rară, încadrat de cei doi fii ai săi - moştenitorul Giovanni (stânga) şi Pietro (dreapta), care a decedat în 2011

Cel mai bogat italian, supranumit „părintele Nutella“, Michele Ferrero a murit la vârsta de 89 de ani după o lungă suferinţă, informează „Daily Mail“. Ferrero deţinea un imperiu de ciocolată ce valora 23,4 miliarde de dolari.

Moartea proprietarului imperiului Nutella, Michele Ferrero, cauzează probleme privind succesiunea grupului omonim, controlat în întregime de familie şi care are vânzări de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Michelle Ferrero - cel mai bogat ciocolatier de pe planetă

Michele Ferrero a murit în casa sa din Monaco, după luni întregi de suferinţă, de ziua Sfântului Valentin. „Dacă a existat vreo zi bună de a muri pentru un rege al ciocolatei, aceea este Ziua Sfântului Valentin“, notează „Quartz“.

Ferrero a creat crema de ciocolată Nutella, pralinele Ferrero Rocher, ouăle Kinder şi bomboanele Tic Tac, transformând o făbricuţă de provincie într-un imperiu de ciocolată global.

A fost mereu cu un pas înaintea vremurilor mulţumită produselor inovatoare şi muncii tenace de care dădea dovadă“, a spus despre el preşedintele Italiei, Sergio Mattarella. Twitterul a fost invadat de mesaje de la persoane care i-au mulţumit regelui ciocolatei pentru că „le-a îndulcit viaţa“.

Averea netă a miliardarului era de 24,4 miliarde de dolari, ceea ce-l plasa pe locul 31 din Indexul Miliardarilor Bloomberg, dar şi pe locul întâi în topul celor mai bogaţi italieni. Revista Forbes l-a descris pe Michele Ferrero ca fiind „cel mai bogat ciocolatier de pe planetă“, plasând familia Ferrero pe locul 30 al listei celor mai bogaţi oameni din lume.

Nutella a fost inventată din sărăcie

Michele Ferrero a dus mai departe afacerea creată de părinţii săi în anii '40. Tatăl său, Pietro, a început să producă crema de ciocolată Nutella atunci când cacaua era încă raţionalizată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transformând în 1946 o mică cafenea din regiunea Piemonte, Italia, într-o fabrică de dulciuri.

Cacaua era scumpă în timp ce Italia încerca să-şi revină după terminarea războiului, aşa că în fabrică Pietro a început să experimenteze cu alunele pisate, pentru a înlocui produsul preţios. Astfel a fost creată Nutella, pe bază de alune. 

Prima tranşă de Nutella a fost făcută în Alba, în nord-vestul Italiei, în aprilie 1964. Acum, compania produce aproximativ 365.000 de tone de Nutella în fiecare an, în cele 11 fabrici din lume.

Nutella in toate lumea FOTO nutellastories.com

„Munceşte, Creează, Dăruieşte“ 

Fiul lui Michele, Giovanni, a devenit directorul imperiului de ciocolată după ce fratele său mai mare, Pietro, moştenitorul de drept, a murit în urma unui atac de cord, în 2011, în timp ce călătorea pe bicicletă în Africa de Sud. La sfârşitul anului 2013, Giovanni a respins zvonurile privind cărora compania era curtată de Nestle, imperiul elveţian de dulciul, spunând că Ferrero nu este de vânzare. Însă specialiştii spun că Giovanni e şi mai puţin interesat de conducerea companiei decât era fratele său. 

Michele Ferrero era un om retras, neinteresat de publicitate, dar care a transformat o afacere locală din Piemonte într-un gigant global. Michele avea o reputaţie de lider fioros, dar era şi un om care oferea condiţii de muncă generoase şi care răsplătea comunitatea în care trăia.

Până acum câţiva ani, Michele Ferrero făcea naveta, zilnic, cu elicopterul, din vila sa din Monte Carlo, până la sediul companiei din Alba, din nord-vestul Italiei. El gusta dulciurile şi ajuta la crearea de altele noi. Nu a permis niciodată ca în compania lui să fie implicaţi oameni din afara familiei.

Pe scurt, în spatele blazonului, al cifrei de afaceri şi al extinderii companiei multinaţionale, există o poveste a unei familii piemonteze geniale şi hotărâte, care îşi ia puterea extraordinară din motto-ul «Munceşte, Creează, Dăruieşte»“, se arată pe pagina oficială a Ferrero.

Secretul succesului: „Valeria“

„Secretul meu? Să fac totul diferit de ceilalţi, să am încredere, iar în fiecare zi să respect dorinţele Valeriei”, povestea Michele Ferrero, într-un interviu acordat publicaţiei italiene „La Stampa” în urmă cu cinci ani, de altfel, unul dintre puţinele interviuri acordate în timpul vieţii.

Dar cine este „Valeria?“ Michele Ferrero se referea la „clientul mitic“ ale cărui „papile gustative imaginare“ decid ce produs ajunge pe piaţă. 

„Valeria este stăpâna a tot, este cea care decide succesul şi eşecul. Valeria este mama care face cumpărături, bunica, mătuşa, este consumatorul care decide ce cumpără în fiecare zi. Ea hotărăşte că lanţul de supermarketuri Wal-Mart trebuie să fie cel mai mare din lume, ea stabileşte succesul unei idei sau al unui produs, iar dacă într-o zi îşi schimbă părerea şi nu te mai cumpără, eşti distrus”, explica Michele Ferrero, pentru „La Stampa”.

Bomboane Ferrero Rocher FOTO doctorcasado.es

Grupul Ferrero cuprinde Ferrero Rocher, Mon Cheri şi Kinder şi are peste 22.000 de angajaţi. Profitul anual este de peste 9 miliarde de dolari.

În 2013, Forbes estima că familia Ferrero are o avere de 20,4 miliarde de dolari. Grupul, care a luat la un moment dat în considerare achiziţionarea rivalului britanic Cadbury, este prezent în 53 de ţări.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite