„Mica Veneţie” de la Gurile Dunării suportă greul bătăliei pentru Insula Şerpilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vălcov FOTO Shutterstock
Vălcov FOTO Shutterstock

Bătălia pentru Insula Şerpilor a schimbat viaţa locuitorilor din orăşelul Vâlcov, unde practic aproape că nu mai există activităţi aducătoare de venituri.

GALERIE FOTO

Legenda spune că Insula Şerpilor, un afloriment stâncos din apropierea Deltei Dunării, a fost creată de zeul mării Poseidon ca „templu sacru” pentru cel mai mare războinic al grecilor, Ahile. La fel ca Ahile, această insulă cu o suprafaţă de doar 17 hectare în formă de cruce situată la 45 de kilometri de ţărmul României şi cel al Ucrainei a cunoscut războiul din plin, chiar de curând. Capturată de ruşi în primele zile ale invaziei din ţara vecină, ucrainenii au reuşit să o recucerească acum câteva zile la capătul unor lupte intense. Recăpătarea controlului asupra Insulei Şerpilor are o importanţă naţională aparte în Ucraina, mai ales că survine într-o perioadă întunecată, cu armata ucraineană aflată cu spatele la zid în Donbas. În Vâlcov, însă, o localitate de pescari situată acum pe malul ucrainean al Dunării, bătălia pentru Insula Şerpilor a dat peste cap viaţa localnicilor, transmite un corespondent al cotidianului britanic „The Guardian”.

Iuri Suslov, un pescar în vârstă de 43 de ani, mărturiseşte că zgomotele produse de bombardamente erau destul de asurzitoare, în contrast cu liniştea de dinainte de război.

La fel ca ceilalţi pescari din Vâlcov, ale cărui canale înguste seamănă în lunile de vară cu cele din Vietnam sau Cambodgia, Iuri nu îşi mai poate practica îndeletnicirea din cauza războiului. Căile navigabile sunt blocate de puncte de control şi patrule militare.

Iuri descrie o situaţie „înfricoşătoare”, dar nu crede că ruşii vor ataca vreodată Vâlcovul. „Ştiţi de ce? Pentru că suntem prea aproape de România, iar dacă vor lovi accidental România, atunci va fi războiul NATO”, explică el.

Svitlana, angajată în Vâlcov ca ghid turistic, spune la rândul ei că bătălia pentru Insula Şerpilor a fost „oribilă”.

„Avioanele zburau deasupra noastră, iar exploziile erau foarte puternice. Unele ferestre de la casele vechi au crăpat”, adaugă această femeie în vârstă de 34 de ani.

Dar mai rău decât exploziile a fost impactul economic al bătăliei. Interzicerea pescuitului este un adevărat coşmar pentru locuitorii acestui orăşel supranumit „Mica Veneţie” de la Gurile Dunării, unde fiecare familie are cel puţin câte o barcă.

„Pescuitul este principala sursă de venit, aşa că (localnicii, n. red.) au suferit mari pierderi financiare”, subliniază Svitlana.

Turismul a fost de asemenea afectat. „Aproape 25% dintre localnici erau implicaţi în turism. Unii ofereau plimbări cu barca, alţii deţineau mici firme turistice (...). Acum este imposibil (să desfăşori această activitate, n. red.). Drept urmare, aproximativ 80% dintre localnicii implicaţi în turismul acvatic sau pescuit suferă. Soţul meu pescuia. Acum nu mai facem nimic şi nici nu mai avem venituri”, deplânge ea.

Cu toate că Insula Şerpilor face parte din raza teritorială a Vâlcovului, foarte puţini localnici au reuşit să o viziteze, parţial din cauza disputei teritoriale persistente dintre Ucraina şi România, notează corespondentul „The Guardian”. 

„Puteai să obţii o permisiune de la poliţiştii de frontieră ca să te duci acolo, dar, sincer, era destul de complicat şi costisitor”, precizează Svitlana.

Vladlen Tobak, un instructor de scufundări din Odesa, se numără printre cei care au reuşit să ajungă pe această insulă în jurul căreia se găsesc 49 de specii de peşti şi numeroase obiecte scufundate şi epave, printre care şi cea a unui submarin sovietic. „S-a întâmplat să petrec un sezon întreg acolo cu o echipă de oameni de ştiinţă. Este probabil cel mai bun loc de scufundări din Ucraina”, remarcă el.

În prezent, apele din jurul Insulei Şerpilor sunt bântuite de mii de mine aruncate de ruşi, o problemă despre care mulţi locuitori ai Vâlcovului cred că va prelungi revenirea la normalitate în orăşelul lor.

Potrivit unui oficial ucrainean, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, autorităţile elaborează un plan de deminare cu ajutorul unui robot specializat, dar au nevoie de încă câteva luni pentru a trece la treabă.

În Vâlcov, localnicii ştiu foarte bine că soarta lor este legată de cea a Insulei Şerpilor şi că Ucraina a câştigat doar o bătălie, nu şi războiul. „Mulţi oameni cred că Insula Şerpilor este doar o stâncă inutilă în mijlocul mării. Dar noi, cei care locuim aici, la câţiva kilometri de ea, ştim foarte bine că nu este cazul. De luni de zile plătim preţul apropierii noastre de insulă. Ştim că atâta timp cât războiul va continua, ruşii vor încerca să o ia înapoi”, conchide Svitlana.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite