Mesajul UE pentru Moldova, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic: „Implementaţi acordul de asociere şi vom vedea după ce se va întâmpla!”

Vineri are loc, la Bruxelles, cel de-al cincilea summit al Parteneriatului Estic. La doi ani distanţă de la ultima reuniune care a avut loc la Riga, în 2015, Republica Moldova pare că s-a împleticit atunci când, în decembrie 2016, şi-a ales în fruntea ţării un preşedinte pro-rus. Mai poate fi, în aceste condiţii, Parteneriatul Estic, un bun exerciţiu pentru vecinii noştri ca să ajungă în antecamera Uniunii Europene?
Există problema veșnică a Moldovei - Transnistria. Trebuie de pus accentul anume pe această problemă, ce folos că implementăm reforme europene dacă armata rusă ne stă în spate.
Doar Igor Dodon a declarat, la un post de televiziune din Rusia, că Republica Moldova trebuie să fie o federaţie, iar soldaţii ruşi trebuie să rămână în continuare în Transnistria. Federalizarea Republicii Moldova este scenariul prevăzut de „planul Kozak”, propus de ruși pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Asta ar însemna că autoritățile separatiste de la Tiraspol vor putea influența politica internă și externă a Republicii Moldova.