Mesajul UE pentru migranţi: „Frontiera cu Grecia nu este deschisă“

Mesajul
UE pentru migranţi: „Frontiera cu Grecia nu este deschisă“

Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, le-a transmis vineri migranţilor îndemnaţi să părăsească Turcia să nu se îndrepte către frontiera cu Grecia, întrucât aceasta „nu este deschisă“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vreau să vă transmit un mesaj clar: nu mergeţi spre frontieră. Frontiera nu este deschisă“, a declarat Borrell într-un mesaj adresat migranţilor după o reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre UE desfăşurată la Zagreb, capitala Croaţiei.

„Evitaţi să mergeţi către o uşă închisă!“, a insistat el, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Într-un comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii, miniştrii de Externe din UE cer Ankarei „să pună în aplicare în totalitate“ acordul pe tema migraţiei încheiat în 2016 cu Bruxellesul.

Acordul are „rezultate tangibile, inclusiv prin susţinerea eforturilor semnificative ale Turciei de a găzdui migranţi şi refugiaţi“, dau asigurări ei, contrazicându-l astfel pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Tensiuni la graniţa turco-elenă

Un nou episod tensionat a avut loc vineri dimineaţă la frontiera dintre Grecia şi Turcia, unde partea turcă a tras cu gaze lacrimogene în direcţia unor grăniceri greci mobilizaţi pentru a  împiedica intrarea ilegală a mii de migranţi.

Potrivit unui jurnalist Reuters aflat la faţa locului, forţele elene au făcut uz de un tun de apă pentru a opri mulţimea care se aduna la frontieră. Intervenţia a fost urmată de tiruri cu gaze lacrimogene din partea turcă.

Grecia, care afirmă că aceste tensiuni frontaliere constituie o ameninţare pentru securitatea sa naţională, şi Uniunea Europeană, care se teme de o nouă criză migratorie, precum cea din 2015, acuză Turcia că provoacă aceste tensiuni pentru a şantaja Bruxellesul.

Ankara, spun ele, caută să obţină mai multţi bani pentru a găzdui migranţii sau un sprijin diplomatic pentru scopurile sale în războiul din Siria.

Turcia, care găzduieşte deja 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, susţine la rândul ei că nu este capabilă să reţină pe teritoriul său sutele de mii de locuitori din provincia siriană Idlib care fug de ofensiva dusă de la sfârşitul anului trecut de către forţele guvernamentale siriene cu sprijinul Rusiei.

Rusia şi Turcia au convenit joi seară asupra unui armistiţiu în Idlib, care se anunţă însă destul de fragil. Ori cel puţin 15 combatanţi au fost ucişi vineri în rândurile părţilor beligerante.

Bulgaria, pregătită să trimită armata

Pe de altă parte, armata bulgară este pregătită să trimită efective la graniţa cu Turcia în cazul unui val de migranţi. Anunţul a fost făcut joi de către ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakaceanov.

Între 400 şi 500 de militari din forţele terestre, forţele speciale şi poliţia militară, şi 140 de echipamente pot ajunge la graniţă într-un interval de 4-6 ore, le-a precizat ministrul jurnaliştilor, în Parlamentul de la Sofia, transmite  BTA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Alţi 1.000 de militari ar putea fi trimişi în 12-16 ore, iar, dacă va fi necesar, vor mai putea fi mobilizaţi între 2.400 şi 2.600, a mai declarat Karakaceanov.

Potrivit ministrului bulgar, nu este exclusă folosirea forţei fizice la graniţă, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: