Mesajul liderilor UE pentru Joe Biden: Apel la un nou pact transatlantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen şi Charles Michel FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen şi Charles Michel FOTO EPA-EFE

Europa are „un prieten” la Casa Abă şi îi propune noului preşedinte american Joe Biden „să construiască împreună un pact fondator nou” al relaţiilor dintre Europa şi Statele Unite, declară miercuri preşedinţii instituţiilor europene, relatează AFP.

„Aş vrea să adresez în mod solem azi (miercuri), în această zi a intrării în funcţie a lui Joe Biden, un apel la construirea împreună a unui pact fondator, nou, al unei Europe mai puternice, al unor State Unite mai puternice şi al unei lumi mai bune”, a declarat preşedintele Consiliului European Charles Michel în Parlamentul European (PE).

„Această nouă agendă a Europei şi Statelor Unite pe care dorim să o punem pe masă este o agendă ambiţioasă, iar de aceea, în prima zi a mandatului său, doresc să-l invit pe preşedintele Biden în Europa, să participe la o reuniune extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles, o reuniune care ar putea avea loc în paralel cu summitul NATO”, a propus el.

„Europa are un prieten la Casa Albă” după cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump, a subliniat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în PE, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden.

„Această zi aduce veşti bune. Statele Unite se întorc, iar Europa este pregătită să reia legătura cu un vechi partener de încredere, pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe”, subliniază ea, evocând „zori noi” înaintea învestirii.

Charles Michel a discutat marţi seara cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în paralel cu summitul NATO la care urmează să participe Joe Biden.

Datele acestor evenimente rămân însă de stabilit, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite