Mesaje ciudate de la Bruxelles pentru unele state membre UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

„Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia”, a declarat G.Oettinger, Comisar European.

Vorbeşte oare domnul comisar european Oettinger în numele Comisiei Europene? Dacă da, aşa cum ar fi de presupus dacă s-ar urma regulile de joc încă în funcţie la nivelul instituţiei respective, atunci lucrurile sunt grave. Dacă ceea ce a afirmat cu privire la România, Bulgaria, Italia, Franţa, reprezintă o analiză autorizată de către Preşedintele Barosso, atunci mesajul respectiv priveşte posibilitatea ca primele trei ţări, fiind aproape a fi negruvernabile, să fie considerate drept o problemă reală de securitate structurală la nivelul UE, tot aşa cum nepregătita Franţă “pentru ceea ce ar trebui” ar putea să reprezinte o povară pentru zona euro. Şi mai rău ar sta lucrurile dacă am putea presupune că spusele comisarului Oettinger ar reprezenta cumva o poziţie a Germaniei, un fel de repoziţionare strategică înainte de Summitul de vară şi reuniunea G9. 

Întrebări legitime deoarece este rarisim ca un comisar european să iasă public cu declaraţii care, vizibil, depăşesc domeniul său de competenţă şi care ţin, în momente foarte grave, de zona exclusivă de joc ce aparţine fie a preşedintelui Comisiei Europene, fie Preşedintelui Consiliului European. Rămâne, ca singură posibilitate logică, presupunerea că ar fi vorba despre o declaraţie în nume strict personal şi care nu angajează în nici un fel Comisia Europeană...posibil, numai că discursul său la Camera de comerţ germano-belgiano-luxemburgheză a fost ţinut în clitatea sa oficială. Aceasta m-a făcut să cer un punct de vedere din partea cabinetului său, trimis cu promtitudine de doamna Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a domnului comisar.

În discursul său de la Camera de comerţ Germano-Belgiano-Luxemburgheză, Comisarul Oettinger a susţinut faptul că rezultatul alegerilor naţionaţionale are o influenţă importantă asupra faptului că un guvern poate să aibă sprijinul politic necesar pentru a implementa sau nu reformele.
“Dacă nu există un mandat clar conferit de alegători nici o majoritate stabilă în Parlamentul naţional, este mai greu pentru un guvern să rezolve problema deficitului şi a datoriilor şi să treacă la implantarea unor reforme structurale dureroase, dar necesare”.

Referindu-se la UE ca un întreg, Comiasul Oettinger a concentrate asupra provocărilor enorme care însă se află înaintea noastră:

“Europa se află într-un moment foarte dificil şi, cu siguranţă, procesul de reforme încă nu este încheiat şi exprim acum propriile mele îngrijorări…”.

Dar ce are asta cu România din mai 2013 şi cu actualul echilibru politic rezultat în urma alegerilor? Nu există majoritate stabilă în Parlamentul României? E foarte greu de înţeles sau de comentat intenţia profundă a mesajului dat de comisarul european.

Mesaj cu atât mai ciudat cu cât au trecut doar câteva zile din momentul în care, la Bruxelles, acelaşi comisar Oettinger ţinea un discurs la Bruxelles în care a lăudat în cuvinte multe şi foarte frumoase, cu argumente şi cifre mai mult decât convingătoare, eforturile României în domeniul energetic.

România, mai mult decât alte state membre, se confruntă cu provocări uriaşe pentru a se adapta la piaţa europeană şi la reglementările UE, pentru a ajunge din urmă această tehnologie a energiei avansată şi a-şi face companiile mai cunoscute în restul Europei. Dar când văd ce aţi realizat deja, am mare încredere că veţi reuşi. Structural şi strategic, România reprezintă un element indispensabil al pieţei energiei europene…România este pe cale să-şi îndeplinească angajamentele de a creşte la 24 % mări ponderea energiilor regenerabile în mixul său energetic până în 2020. De asemenea, aţi făcut unele progrese în ceea ce priveşte eficienţa energetică, dar există un mare potenţial de a face mai mult, în special în sectoare mai puţin industrializate. Anul trecut, România a fost un exemplu în UE în realocarea fondurilor structurale pentru investiţii în eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale. De asemenea, sunt încântat că a fost finalizată legătura Arad-Szeged cu Ungaria şi că interconectarea de gaz România-Bulgaria va deveni bidirecţională. Aceste proiecte au ajutat România să se integreze mai mult în piaţa europeană.

Gunther Oettinger, Comisar european pentru problemele energiei (discurs integral). 

Ciudată incoerenţă….

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite