Merkel marchează împreună cu Orban, la Sopron, 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, premierul ungar Viktor Orban şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit luni, în Ungaria, pentru a comemora sfârşitul graniţei dintre Europa comunistă şi ţările din Occident, relatează AFP.

Cei doi lideri şi-au dat întâlnire la Sopron, unde, la 19 august 1989, peste 600 de est-germani, aflaţi în vacanţă în Ungaria, au profitat de deschiderea unui post de frontieră cu Austria, cu ocazia unui picnic paneuropean, pentru a fugi în Vest.

Evenimentul a fost o breşă decisivă în Cortina de Fier, această despărţite ideologică, iar apoi fizică, stabilită în Europa imediat după al Doilea Război Mondial între zona de influenţă sovietică în Est şi ţările din Vest, simbolizată de Zidul Berlinului.

La 30 de ani de la desfiinţarea acestei bariere a Războiului Rece, gestionarea frontierelor europene a provocat, în ultimii ani, noi crispări, încarnate în poziţii divergente ale Angelei Merkel şi Viktor Orban în momentul de vârf al valului de refugiaţi în 2015.

Cancelarul german a pledat mai întâi în favoarea unei politici de azil generoase faţă de refugiaţi din calea războiului, iar premierul suveranist ungar i-a opus un refuz categoric, în numele apărării valorilor creştine.

Din 2015, fermitatea în domeniul politicii migraţiei s-a impus în cadrul Uniunii Europene (UE), cu ajutorul participării la putere a extremei drepte în mai multe ţări - ca Austria şi Italia - şi a ascensiunii acesteia în alte ţări, ca Germania.

Veterani ai politicii europene - Angela Merkel se află la putere din 2005, Viktor Orban din 2010 -, cei doi lideri s-au întâlnit ultima oară în iulie 2018, cu ocazia unei vizite a lui Orban la Berlin.

Merkel a profitat atunci de ocazie şi i-a amintit omologului său datoria „umanitatăţii“, în contextul în care Budapesta a fost criticată, în numeroase rânduri, din cauza tratamentului pe care-l aplică solicitanţilor de azil reţinuţi la frontierele ţării.

Germania, „recunoscătoare“

Din 2015, peste 200 de kilometri de bariere ridicate de Guvernul Orban împotriva migranţilor, închid frontierele Ungariei cu Serbia şi Croaţia. Merkel a respins întotdeauna această „politică a sârmei ghimpate“ în centrul UE.

La Sopron, cei doi lideri au participat la o slujbă ecumenică începând de la ora locală 10.00 (11.00, ora României), înaintea unui prânz de lucru şi unei conferinţe de presă prevăzute la ora locală 12.45 (13.45, ora României).

Fiecare în felul său, cancelarul şi premierul au fost marcaţi profund de evenimentele din 1989, care au condus la căderea Zidului berlinului la 9 noiembrie.

Fiica unui pastor plecat să trăiască împreună cu familia sa de bunăvoie în Germania de Est comunistă şi atee, pentru a predica Evanghelia, Angela Merkel, în vârstă de 65 de ani, se afişează fără compromis cu valorile libertăţii, justiţiei şi statului de drept.

În ochii lui Viktor Orban, în vârstă de 56 de ani, care a intrat în arena politică în calitate de disident liberal în 1989, căderea comunismului a marcat, mai întâi, pentru Ungaria şi ţările din Est, recucerirea suveranităţii lor, o noţiune cu privire la care s-a arătat tot mai intrasingent de-a lungul anilor, până la a fi acuzat de derive antidemocratice în exercitarea puterii.

Consacrându-şi podcastul săptămânal vizitei în Ungaria, cancelarul german a dat asigurări că germanii vor fi „mereu recunoscători“ Ungariei pentru „contribuţia avută în miracolul reunificării germane“.

Subiectele de actualitate erau pe agenda întâlnirii cu Orban, în contextul în care „diferenţele de opinie“ în subiecte ca problema refugiaţilor sunt „cunoscute“, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.

Dincolo de divergenţele politice, cele două guverne au interese economice strâns legate, Germania fiind principalul partener economic al Ungariei, din cauza puternicei prezenţe a constructorilor germani de automobile în această ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite