Merkel răsuflă uşurată. Coaliţia sa, prima în sondaje după patru ani

Merkel răsuflă uşurată. Coaliţia sa, prima în sondaje după patru ani

Cancelarul german Angela Merkel rămâne cea mai simpatizată figură politică din Germania

Coaliţia de centru-dreapta a cancelarului Angela Merkel conduce detaşat în sondajele ce preced alegerile legislative din Germania, programate pentru 22 septembrie, conform unui sondaj de opinie difuzat joi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este pentru prima oară în ultimii patru ani când formaţiunea cabinetului lui Merkel se află pe primul loc în sondaje, anunţând o victorie sigură în toamnă.

Creştin-democraţii (CDU), filiala lor din Bavaria (CSU) şi liberalii (FDP) sunt creditaţi cu 47% din intenţiile de vot, conform unui sondaj realizat de Institutul Infratest/Dimap.

Potrivit sondajului Infratest/Dimap, realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.503 persoane, conservatorii sunt creditaţi cu 42%, iar FDP urcă de la 4 la 5%. De partea cealaltă, social-democraţii (SPD), verzii şi Die Linke (stânga radicală) au împreună 46%.

O majoritate în camera inferioară a Bundestag-ului german poate fi realizată cu mai puţin de 50% din voturi, dacă o coaliţie însumează mai mult decât numărul total de locuri al celorlate partide.

Şi alte sondaje de opinie din Germania au clasat formaţiunea doamnei Merkel pe primul loc.

Totuşi, deşi Merkel rămâne cea mai simpatizată figură politică din Germania, conform sondajelor, şi partidul său va câştiga cel mai probabil un al treilea mandat, există multe speculaţii referitoare la capacitatea liberalilor (FDP) de a reuşi să câştige suficiente voturi pentru a forma alături de ea o nouă alianţă de centru-dreapta.

Merkel s-a arătat în repetate rânduri convinsă că va menţine aceeaşi formulă de centru-dreapta, însă analiştii susţin că ea trebuie să ia în calcul alternative.

O „coaliţie grandioasă“ cu social-democraţii (SPD) este privită ca fiind mult mai realistă, în cazul în care nu va întruni majoritatea cu actualele partide din formaţiunea de guvernământ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: