Merkel, înainte de preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE: Londra trebuie „să-şi asume consecinţele” Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel FOTO Arhivă
Angela Merkel FOTO Arhivă

Regatul Unit trebuie „să-şi asume consecinţele” unei relaţii economice mai puţin puternice cu Uniunea Europeană (UE) în urma Brexitului, a avertizat sâmbătă Angela Merkel, înăsprind tonul în momentul în care negocierile în vederea unui acord privind relaţiile viitoare trenează, relatează AFP.

În contextul în care Guvernul britanic condus de premierul conservator Boris Johnson vrea să-şi definească poziţia după retragerea regatului din Uniune, ”va trebui, după aceea, bineînţeles, să-şi asume consecinţele - şi anume o economie mai puţin legată strâns” de cea europeană, avertizează cancelarul german într-un interviu acordat unor cotidiane din reţeaua Europa, între care şi cotidianul francez Le Monde.

Germania preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

”Trebuie să ne dezbărăm de ideea că noi definim ceea ce vrea Regatul Unit”, subliniază cancelarul, care a luptat în trecut pentru evitarea unui Brexit dur.

”Regatul Unit defineşte, iar noi, în calitate de Uniune Eurpeană în 27 dăm un răspuns adecvat”, subliniază ea.

”Dacă Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabilă cu cea din Europa în domeniul mediului, pieţei muncii sau normelor sociale, relaţile noastre vor pierde din intensitate”, avertizează ea.

UE se află la rândul său în faţa unor negocieri dure în vederea unui fond de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, în vederea ajutorării ţărilor celor mai afectate de pandemia covid-19.

Acest fond ”nu poate să soluţioneze problemele Europei”, însă Merkel îndeamnă ”să se acţioneze rapid împotriva pandemiei”, dată fiind situaţia în care se află economia europeană şi o eventuală creştere foarte puternică a şomajului în anumite ţări.

Acest lucru ”poate avea un impact politic exploziv” şi să agraveze astfel ”ameninţarea democraţiei”, avertizează Merkel.

”Pentru ca Europa să supravieţuiască, economia sa trebuie de asemenea să supravieţuiască”, dă asigurări cancelarul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite