Merkel şi Macron încearcă relansarea dialogului dintre sârbi şi kosovari. Preşedintele Thaci respinge un schimb de teritorii cu Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel vor găzdui astăzi la Berlin un summit regional destinat reansării dialogului între Serbia şi Kosovo. Discuţiile se vor axa pe „stabilitatea regiunii, cu accent pe găsirea unei căi de relansarea dialogului între Serbia şi Kosovo”. Preşedintele kosovar a respins propunerea unui schimb de teritorii cu Serbia, declarând că "nu va face niciodată comerţ cu teritorii ale Kosovo".

Negocierile mediate de UE între cele două părţi au fost suspendate anul trecut în urma unui val de critici cauzat de relatările că s-ar fi discutat o schimbare a graniţei. În noiembrie 2018, Kosovo a impus o taxă de 100% importurilor din Serbia, premierul kosovar Ramush Haradinaj spunând că aceasta va rămâne în vigoare până când Belgradul va semnala clar că este dispus să recunoască independenţa Kosovo. Serbia a spus la rândul său că nu mai poartă nicio discuţie dacă taxa nu este anulată.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a respins luni propunerea unui schimb de teritorii cu Serbia, declarând că "nu va face niciodată comerţ cu teritorii ale Kosovo", dar că va analiza posibile modificări de frontieră pentru o normalizare a relaţiilor, informează dpa.

Oficiali sârbi au avansat prima data ideea unui schimb de teritorii anul trecut. Aceasta a fost respinsă de conducerea albaneză kosovară ca fiind inacceptabilă, iar majoritatea membrilor comunităţii internaţionale o consideră prea periculoasă. Potrivit criticilor, o astfel de înţelegere ar putea redeschide rănile din regiune, încă marcată de conflictele etnice din anii 1990.

Chiar dacă detalii nu au fost prezentate oficial, ar putea fi vorba de un schimb între nordul Kosovo, dominat de sârbi, cu o zonă din sudul Serbiei, populată majoritar de albanezi.

Serbia a început negocierile de aderare la UE în 2014, iar reconcilierea cu Kosovo este una dintre condiţiile principale pentru aderare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite