Merkel, gazdă pentru Gentiloni şi Morawiecki. Cancelarul german vrea o politică externă comună a UE şi insistă pentru Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel FOTO EPA-EFE
Angela Merkel FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat dorinţa pentru o politică externă comună a Uniunii Europene, mai ales în relaţiile cu China şi Rusia.

„Avem nevoie (de o politică externă comună, n. red.) şi pentru alte regiuni ale lumii“, a spus Angela Merkel la finalul unei întrevederi, la Berlin, cu omologul său italian Paolo Gentiloni.

Cancelarul german a dat ca exemplu politica externă comună faţă de Africa.

Potrivit ei, acest subiect face parte dintr-o „agendă foarte ambiţioasă“ de reformare a Uniunii Europene.

Cancelarul german a enumerat două dosare speciale pentru o abordare comună: China şi Rusia, relatează agenţia de presă DPA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Angela Merkel si Paolo Gentiloni dupa o intrevedere la Berlin FOTO EPA-EFE

Strângere de mână între Angela Merkel şi Paolo Gentiloni FOTO EPA-EFE

Pe de altă parte, Merkel şi Gentiloni au pledat pentru reformarea Regulamentului Dublin şi stabilirea unei proceduri comune de azil în Uniunea Europeană. Regulamentul Dublin prevede întoarcerea solicitanţilor de azil în prima ţară din Uniunea Europeană unde au fost înregistraţi şi prelucrarea dosarelor lor acolo.

Gentiloni a criticat statele membre UE care nu depun toate eforturile necesare soluţionarea problemei refugiaţilor. „Trebuie să se demonstreze solidaritate“, a declarat premierul italian.

Cancelarul german şi premierul italian au convenit ca viitorul buget al UE să prevadă direcţionarea cu prioritate a fondurilor către marile provocări europene, cum ar fi migraţia, apărarea comună, cercetarea şi dezvoltarea, constată agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

Una dintre ţările criticate de Gentiloni este fără îndoială Polonia, al cărei premier, Mateusz Morawiecki, a avut la rândul său astăzi o întrevedere cu Merkel.

După ce au discutat, Merkel şi Morawiecki au recunoscut că au „diferenţe în abordarea“ politicii privind migraţia. Ei au precizat doar două puncte comune în această chestiune, şi anume frânarea migraţiei în ţările de origine, cu ajutorul asistenţei pentru dezvoltare, şi îmbunătăţirea protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Angela Merkel a spus în cadrul conferinţei comune de presă cu Mateusz Morawiecki că Nord Stream 2 este un proiect economic şi nu va afecta livrările de gaze în Europa.

„ Trebuie să o spună clar, avem puncte de vedere diferite despre Nord Stream 2. Considerăm Nord Stream 2 un proiect economic. Îl vom încuraja, aşa cum vom face şi cu diversificarea surselor energetice. Vrem transferuri de gaz şi prin Ucraina“, a spus ea.

Angela Merkel si Paolo Gentiloni dupa o intrevedere la Berlin FOTO EPA-EFE

Angela Merkel şi Mateusz Morawiecki, la conferinţa comună de presă după întrevederea de la Berlin FOTO EPA-EFE

Acest gazoduct este considerat de Germania, cea mai mare economie europeană, esenţial pentru aprovizionarea sa cu energie, notează AFP.

Proiectul este dezvoltat de gigantul rus Gazprom şi 5 grupuri europene: Engie, Uniper (ex-EON), Wintershall (BASF), OMV şi Shell.

Premierul polonez a criticat aspru acest proiect şi a respins argumentul prezentat de Merkel.

„Nu sunt de acord că e vorba de o diversificare", deoarece gazul provine de la aceeaşi sursa, Rusia, a punctat Morawiecki.

„Ucraina va fi exclusă de pe aceasta rută de tranzit", a avertizat el, ceea ce ridică grave riscuri politice. Joi, premierul polonez îşi prezentase aceste temeri într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite