Merkel îi cere lui Putin să-şi reducă prezenţa militară de la frontiera cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel dând mâna cu Vladimir Putin înaintea unei întrevederi în ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE
Angela Merkel dând mâna cu Vladimir Putin înaintea unei întrevederi în ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut joi, într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi reducă prezenţa militară la frontiera cu Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.

Merkel a discutat cu Putin despre „consolidarea prezenţei militare ruse în estul Ucrainei”, a anunţat într-un comunicat Guvernul german.

„Cancelarul a cerut ca aceste consolidări de trupe să fie reduse în vederea unei dezescaladări” în regiune, precizează Berlinul.

De cealaltă parte, Kremlinul a anunţat că Putin şi Merkel „şi-au exprimat îngrijorarea” faţă de tensiunile din Donbas şi au vorbit totodat despre situaţia lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus condamnat la închisoare după ce a fost otrăvit cu un agent neurochimic din gama Noviciok.

Kievul avertizează de săptămâna trecută încoace că Rusia masează trupe la frontiera cu Ucraina şi se arată îngrijorat de escaladarea tensiunilor de-a lungul liniei de contact care separă armata ucraineană de forţele separatiste. De cealaltă parte, Moscova susţine că mişcările sale de trupe de la graniţa cu Ucraina sunt de natură defensivă.

Preşedintele ucrainean a îndemnat marţi NATO să accelereze procesul de aderare a ţării sale la Alianţă. Moscova a reacţionat imediat, ameninţând că un astfel de act ar putea inflama şi mai mult situaţia.

Un militar ucrainean a murit joi dimineaţă în urma unui bombardament. Este vorba de al cincilea deces înregistrat de armata ucraineană în ultimele trei zile.

Potrivit lui Zelenski, 24 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul anului în Donbas în pofida acordului de încetare a focului încheiat în iulie 2020 între părţile beligerante.

Peste 14.000 de persoane au fost ucise în cei şapte ani de conflict în Donbas, estimează partea ucraineană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite