Merkel îl avertizează pe Johnson că un acord privind Brexitul este foarte „improbabil“. Care sunt cauzele

Merkel îl avertizează pe Johnson că un acord privind Brexitul este foarte „improbabil“. Care sunt cauzele

Premierul britanic Boris Johnson şi cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat marţi pe premierul britanic Boris Johnson că un acord al Brexitului se anunţă ”extrem de improbabil”, din cauză că Londra nu face alte propuneri cu privire la Irlanda, a declarat o sursă de la Downing Street, relatează AFP.

Cei doi au discutat la telefon - în timp ce la Bruxelles au loc negocieri dificile în vederea evitării unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 31 octombrie - despre baza unui proiect prezentat miercuri de Johnson.
 
Având în vedere ceea ce au discutat, un acord este ”practic imposibil” - consideră Downing Street -, potrivit acestei surse.
 
Contactat de AFP, Guvernul german a refuzat să facă vreun comentariu despre ceea ce au discutat Merkel şi Johnson.
 
Potrivit unei surse europene de la Bruxelles, ”nu s-a mişcat nimic” în negocierile de luni, iar ”modificările” operate de Londra până acum ”nu schimbă mare lucru”.
 
Astfel, proiectul Londrei ”nu este încă suficient pentru a convonge” Bruxellesul, iar ”în acest ritm nu vedem cum am putea fi pregătiţi pentru Consiliul” European de la 17-18 octombrie, a declarat altă sursă.
 
Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE cu orice preţ la 31 octombrie, după două amânări anterioare, în pofida unei legi care-l obligă să ceară  o amânare de trei luni în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, imediat după summitul european, prezentat drept al ultimei şanse.
 
În Regatul Unit circulă zvonuri potrivit cărora Boris Johnson vrea să ocolească legea, pe care s-a angajat cu toate acestea să o respecte, prin exploatarea unei eventuale falii sau cerând unui stat membru UE să se opună prin veto unei amânări.
 
Tusk îl acuză pe Boris Johnson că se joacă cu viitorul Europei într-un ”joc stupid de reproşuri”
 
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a acuzat marţi pe premierul britanic Boris Johnson că se joacă cu ”viitorul Europei”, într-un ”joc stupid de reproşuri” cu privire la responsabilităţile unui eşec al negocierilor cu privire la Brexit, relatează AFP.
 
”Boris Johnson, miza nu este câştigarea unui joc stupid de reproşuri. Viitorul Europei şi Regatului Unit şi securitatea şi interesele popoarelor noastre sunt în joc. Nu vreţi acord, nu vreţi amânare, nu vreţi să revocaţi (divorţul), quo vadis (încotro ne îndreptăm)?”, a scris Donald Tusk într-un mesaj postat pe Twitter.
 
Discuţiile între europeni şi britanici pe tema Brexitului urmau să se reia marţi la Bruxelles, însă şansele unei ieşiri din impas sunt slabe în cazul în care Boris Johnson refuză să modifice punctele ”problematice” ale planului său în vederea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), au declarat mai multe surse europene pentru AFP.
 
O nouă întâlnire de lucru între David Frost, emisarul premierului britanic, şi Paulina Dejmek-Hack, o membră a echipei negociatorului-şef UE al Brexitului Michel Barnier a fost programată marţi după-amiaza.
 
Însă niciun progres nu s-a înregistrat în urma celor două sesiuni de lucru de luni.
 
Un nou text ”clarificat” le-a fost prezentat europenilor, însă ”el nu răspunde întrebărilor”. ”Probleme de fond rămân”, au declarat pentru AFP mai multe surse implicate în discuţii.
 
”Acesta este un proces. Vrem să vedem dacă britanicii pot să-şi schimbe propunerile”, au insistat aceste surse.
 
”Discuţiile vor continua, însă dacă nu se întâmplă nimic până vineri, vom spune”, a dat asigurări una dintre sursele citate.
 
Europenii sunt îngrijoraţi de tentaţia britanicilor de a arunca vina unui eşec al discuţiilor şi unei ieşiri a regatului din Uniune fără acord (”no deal”) asupra lor.
 
Un oficial britanic îl acuză în ediţia de marţi a săptămânalului conservator The Spectator pe premierul irlandez Leo Varakdar de faptul că ”nu vrea să negocieze”.
 
”Sunt destul de mulţi oameni la Paris şi la Berlin cărora le-ar plăcea să discute oferta noastră, dar Merkel şi Macron nu-l vor pune pe (Michel) Barnier (să dicute) dacă Irlanda nu declară că vrea să negocieze”, acuză acest oficial britanic.
 
Aceste acuzaţii ”nu ajută”, a deplâns una dintre sursele de la Bruxelles ale AFP.
 
Europenii refuză dreptul de veto pe care Londra vrea să-l acorde Adunării şi Executivului nord-irlandeze şi consideră ”problematice” propunerile din plan cu privire la controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi republica irlanda după Brexit.
 
Europenii nu vor să înfinţeze o frontieră între cele două Irlande şi au propus acelaşi sistem de reglementare şi vamal pe întreaga insulă.
 
Londra refuză, însă propunerile lui Boris Johnson sunt ”şubrede” deoarece ”nu există controale în lupta împotriva fraudei”, a subliniat una dintre sursele citate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: