Megascandalul de corupţie „3% şpagă“ zguduie Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Spania, procurorii anticorupţie au desfăşurat luni o operaţiune de proporţii, soldată cu reţinerea a 51 de persoane, între care mai mulţi primari, politicieni ai puterii cât şi cei ai opoziţiei spaniole, dar şi oameni de afaceri. Operaţiunea , denumită „Punica“,  a fost iniţiată în urmă cu aproape un an, după sesizarea unei bănci din Elveţia, care a anunţat autorităţile spaniole că două conturi prezintă suspiciuni privind spălarea de bani.

Cel mai greu nume implicat în acest scandal de corupţie este al lui Francisco Granados, fost şef al filialei din Madrid a Partidului Popular, de guvernământ.
 

Procurorii spun că mita încasată de cei 51 de acuzaţi se ridică la nu mai puţin de 250 de milioane de euro. Banii au fost plătiţi în mare parte de companii de construcţii care primeau în schimb contracte publice şi modificări ale planurilor urbanistice zonale. Între 2012 şi 2014 politicienii au luat mită de  2-3% din valoare fiecărui contract pe care îl dădeau companiilor implicate în această reţea. 

Pe lângă oficialii acuzaţi de corupţie, sunt anchetate şi 260 de companii. Printre oamenii de afaceri reţinuţi se numără directorul general al companiei Cofely, o filială a Suez, care a încheiat în decembrie 2013 un contract în valoare de 57.400.000 de euro cu oraşul Parla şi de 47.000.000 de euro cu primăriile din Collado şi Villalba, scrie „El Pais“. 

Procurorii spun că reţeaua se întindea pe întreg teritoriul Spaniei, iar percheziţiile au fost efectuate în patru oraşe: Madrid, Valencia, Leon şi Murcia. Pentru recuperarea pejudiciului anchetatorii au blocat peste 400 de conturi în care cei implicaţi încercau să ascundă mită. Unele erau deschise la bănci din străinătate, inclusiv în Elveţia.

Nouă lovitură pentru premierul Rajoy

Surse judiciare, citate de presă spaniolă, spun că numărul politicienilor reţinuţi sau măcar anchetaţi în acest dosar ar putea creşte în zilele următoare. Deşi suspecţii sunt membri ai mai multor partide politice, această anchetă reprezintă o nouă lovitură pentru Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy.

Din scandal în scandal

Într-un alt scandal izbucnit de curând, Rodrigo Rato, fost membru al Partidului Popular şi fost director al Fondului Monetar Internaţional, este acuzat că cheltuit în propriul interes fonduri ale grupului financiar spaniol Bankia, pe care l-a condus până în 2012. Bankia a fost aproape de faliment şi, pentru salvarea băncii, unii clienţi au fost nevoiţi să renunţe la o parte din economii. 

Anchetatorii spanioli au descoperit că Rodrigo Rato folosea la cumpărături un card fantomă emis de Bankia, pentru care nu plătea nicio taxa. Astfel de carduri aveau şi directorii băncii Caja Madrid. Partidul Popular Spaniol, aflat la guvernare la Madrid, a anunţat că i-a exclus din formaţiune pe fostul director al FMI Rodrigo Rato şi pe toţi ceilalţi membri ai PP care sunt anchetaţi pentru că ar fi folosit abuziv cardurile de credit profesionale pentru cheltuieli personale, relatează AFP.

Şi principala formaţiune politică a opoziţiei, Partidul Socialist Spaniol (PSOE), a decis excluderea imediată a tuturor membrilor implicaţi în acest scandal. care provoacă indignarea spaniolilor în condiţiile în care un sfert din populaţia activă din Spania se află în şomaj. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite