Mega-procesul împotriva 'Ndrangheta. 70 de condamnaţi până în prezent şi mărturii terifiante: Avertismente cu delfini morţi şi crime acoperite cu asfalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un delfin mort lăsat pe preş, ferestre distruse cu barosul, arme depozitate în monumente funerare, mită plătită judecătorilor în schimbul achitării şi certificate medicale eliberate fără justificare dar necesare pentru a scăpa din închisoare asasini condamnaţi...

Toate aceste informaţii provin de la zeci de membri ai 'Ndrangheta care au acceptat să depună mărturii în mega-procesul care vizează din ianuarie încoace temuta mafie din Calabria, o regiune din sudul Italiei, relatează AFP.

Acest proces, organizat la Lameria Terme, al treilea oraş ca mărime din Calabria, este cel mai mare împotriva unei grupări mafiote de la sfârşitul deceniului 1980-1990. Vizează 355 de inculpaţi şi acoperă diverse infracţiuni, de la trafic de droguri şi fraude electorale până la omoruri.

În prezent, ‘Ndrangheta este considerată cea mai puternică grupare mafiotă din Italia. Domină piaţa europeană a cocainei şi este infiltrată în majoritatea sectoarelor economiei legale prin intermediul unor oameni de afaceri şi politicieni. Declaraţiile celor 58 de martori scot la iveală brutalitatea organizaţiei, dar şi influenţa ei malignă pe toate planurile societăţii.

„I-au aşteptat în Piaţa Morelli, i-au invitat să mănânce ricotta la fermă şi i-au ucis. Au fost arşi şi dizolvaţi”, a declarat Andrea Mantella despre uciderea celor doi fraţi ai săi, în 1988, de către un mafiot rival.

Luigi „Supremul”

Procesul se concentrează pe o singură provincie din Calabria, şi anume Vibo Valentia, unde cel mai influent mafiot este Luigi Mancuso, un bărbat în vârstă de 67 de ani supranumit „Supremul” care s-a întors în instanţă după ce a stat 19 ani după gratii până în 2012.

„Era imposibil să faci vreo afacere fără aprobarea lui Luigi Mancuso”, a recunoscut nepotul său, Emanuele Mancuso.

Inculpaţii din acest mega-proces neobişnuit sunt atât şefi mafioşi, cât şi colaboratori ai acestora. ‘Ndrangheta are tentaculele atât de întinse, încât este aproape imposibil de combătut, relevă martorii.

Ei povestesc despre folosirea unor ambulanţe pentru transporturi de droguri, deturnarea apei publice către câmpuri ilegale de marijuana şi îngroparea unor migranţi morţi înecaţi fără sicrie din cauza trucării unei licitaţii. Ilustrând apropierea foarte bogatei 'Ndranghete de politicieni influenţi, Andrea Mantella dezvăluie cum o mită de 70.000 de euro a fost suficientă pentru a fi transferat de la închisoare într-un spital. Mantella şi un alt martor au mai dezvăluit că ‘Ndrangheta a plătit 50.000 de euro unui fost senator şi avocat, Giancarlo Pittelli, pentru a truca un proces.

Pe banca acuzaţilor mai figurează poliţişti, funcţionari, primari şi chiar un medic veterinar acuzat că a ajutat la vânzarea unor animale furate. În opinia jurnalistului calabrez Consolato Minniti, acest proces este „primul care trece cu adevărat dincolo de activităţile militare ale 'Ndrangheta”. „Până acum, judecătorii s-au concentrat pe cei care împuşcă, partea cea mai violentă” a organizaţiei, explică el într-un interviu acordat pentru AFP.

Ucis, îngropat şi acoperit cu asfalt

Legăturile dintre mafie şi societatea civilă nu sunt o noutate: în ultimii 30 de ani, 110 consilii municipale au fost dizolvate din cauza infiltrării mafiei, inclusiv în Lamezia Terme. Oraşul natal al clanului Mancuso, Limbadi, a fost primul care s-a trezit cu consiliul dizolvat, în 1983, după alegerea în funcţia de primar a mafiotului dat în urmărire pe atunci Francesco Mancuso.

‘Ndrangheta nu ezită în a-şi murdări mâinile atunci când consideră că e cazul şi în a folosi diferite tactici pentru a stoarce bani în schimbul „protecţiei” sale, obligând proprietarii să-şi vândă bunurile sub preţul pieţei, forţând pe cineva să se aprovizioneze de la companii „prietene” sau acordând împrumuturi ilegale cu dobânzi de 200%. Metodele de intimidare variază: căţei sau delfini morţi lăsaţi în prag, ameninţări telefonice, bătăi, maşini arse, cocteiluri Molotov sau focuri de armă.

Cinci presupuse crime sunt menţionate în mega-proces, inclusiv cea a unui membru ‘Ndrangheta care ar fi fost ucis în 2002 pentru că era homosexual. A fost îngropat într-un loc care a fost acoperit apoi cu asfalt, a spus Andrea Mantella. 

„Trebuie să faci rost de aceşti bani, altfel o vei găsi pe sora ta în ciment, pentru că oamenii aceştia nu glumesc”, i-a transmis, în mai 2017, un mafiot unui bărbat a cărui soră pierduse marijuana în valoare de 7.000 de euro după un raid al poliţiei.

70 de condamnaţi

Mega-procesul va dura până în ianuarie 2023. Este posibil în baza unor anchete care au durat mai mulţi ani şi care au culminat în decembrie 2019 cu raiduri în Calabria.

Judecătorul Claudio Paris a anunţat deja verdictele pentru 91 de inculpaţi care au optat pentru un proces rapid, cu uşile închise, menit să le permită o reducere cu o treime a pedepsei în caz de condamnare.

„Dintr-un lot 91 de inculpaţi, 70 au fost condamnaţi”, a anunţat recent celebrul procuror antimafia Nicola Gratteri pentru agenţia de presă AdnKronos, adăugând că cei achitaţi sunt actori minori.

Unii dintre cei mai periculoşi dintre ei au primit pedeapsa maximă cerută de procurori, şi anume 20 de ani de închisoare cu executare. Printre cei condamnaţi la 20 de ani de închisoare figurează Domenico Macri, din filiala militară a grupului, Pasquale Gallone, mâna dreaptă a lui Luigi Mancuso, şi Gregorio Niglia, care procura arme şi „recupera” bani.

Bani pentru „prieteni”

La sfârşitul lui 2017, Filippo La Scala, un proprietar de restaurant, a primit două telefoane anonime prin care i s-a ordonat să „aducă bani prietenilor din Vibo”.

Ameninţat cu un cocteil Molotov aruncat pe terasa restaurantului său, s-a dus la poliţie.

„A fost un moment dificil”, recunoaşte La Scala pentru AFP. „Aceste lucruri chiar te stresează”.

Parte civilă în mega-proces, el se simte „foarte încrezător” în „noul angajament al autorităţilor de a face faţă” 'Ndranghetei după decenii de inerţie instituţională, ineficienţă şi corupţie.

Şeful carabinierilor din provincia Vibo, colonelul Bruno Capece, avertizează că mai sunt multe lucruri de făcut.

„Înainte (de decembrie 2019), primeam aproape în fiecare noapte informaţii despre maşini arse, porţi străpunse de gloanţe sau distruse”, spune ofiţerul.

Ultima crimă din Vibo datează din aprilie 2020, iar autorul ei a fost găsit rapid. De altfel, poliţia a rezolvat în 48 de ore toate cele zece tentative de omor de la arestările din decembrie 2019, precizează el.

Colaborarea strânsă dintre poliţie şi procurori este un nou semn de încredere în autorităţile statului într-un teritoriu în care locuitorii sunt de mult timp obişnuiţi cu plângeri care nu duc la nimic şi cu procese care se prelungesc sau se termină cu achitări, adesea în urma unor complicătăţi între 'Ndrangheta si cei de la putere, apreciază Bruno Capece.

„Calabria este un loc atât de frumos, iar Vibo este cel mai frumos dintre toate... De nu ar fi pătat de acest cancer numit 'Ndrangheta”, spune Filippo La Scala.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite