Raport îngrijorător al Consiliului Europei: Speranţă de viaţă scăzută şi insuficientă asistenţă medicală pentru mame şi copii, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Asistenţa medicală va fi asigurată de sărbători

România nu a asigurat drepturile cetăţenilor la asistenţa medicală şi socială, securitatea socială, protecţia sănătăţii şi dreptul la condiţii de muncă sigure, anunţă Consiliul Europei într-un raport al Comitetului European pentru Drepturile Sociale.

Conform Carta Socială Europeană, ratificat de statul român la 7 mai 1999, România s-a angajat să asigure respectarea drepturilor sociale pentru cetăţenii aflaţi pe teritoriul său, în domenii precum piaţa muncii şi sistemul de sănătate.

Concluziile ultimului raport al CEDS (disponibil în limba engleză AICI) identifică 8 situaţii de neconformitate cu prevederile Cartei Sociale Europene, care vizează paragrafe din trei articole.

Asfel, Comitetul a identificat faptul că lucrătorii de pe teritoriul României nu beneficiază de norme corecte privind siguranţa la locul muncii. De asemenea, statul român nu a luat suficiente măsuri pentru a reduce „numărul excesiv de accidente fatale la locul de muncă“.

Un aspect important identificat de raportul publicat de Consiliul Europei se referă la speranţa de viaţă din România, estimată la 73,61 ani, mult sub media de 79 ani la nivelul Uniunii Europene. Această vulnerabilitate a fost identificată în toate rapoartele CoE, însă statul român „nu a reuşit să facă progrese“ în privinţa acestui aspect. Rata de mortalitate este de 12,12, iar principala cauză a deceselor este reprezentată de bolile cardiovasculare – 72%. 

Astfel, România are un nivel dintre cele mai mari la nivelul UE, al bolilor cardiovasculare, iar Consiliul Europei a cerut statului român să gestioneze această situaţie prin implementarea unor măsuri cu rezultate concrete. Documentul notează faptul că nu s-a îndeplinit această cerinţă.

În plus, mortalitatea infantilă rămâne la cote ridicate pentru o ţară europeană, deşi a înregistrat o uşoară scădere, ajungând la 9.79 la 1000 de naşteri (în UE rata este de 4.1).  Raportul concluzionează că statul român nu pune la dispoziţia gravidelor suficientă consiliere şi nici asistenţă medicală corespunzătoare pentru mame şi bebeluşi.

Nici persoanele din medii defavorizate nu beneficiază de servicii medicale corespunzătoare, accesul lor la un sistemul de sănătate fiind restricţionat de lipsa unor măsuri concrete ale statului român, concluzionează documentul Consiliului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite