Matteo Salvini formează o alianţă a populiştilor pentru alegerile europene

Matteo Salvini formează o alianţă a populiştilor pentru alegerile europene

Matteo Salvini FOTO EPA-EFE

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) va forma un nou grup în Parlamentul European împreună cu Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini, şi cu alte formaţiuni de extremă dreapta, a anunţat luni, la Milano, liderul AfD, Joerg Meuthen, transmite agenţia dpa.

Ştiri pe aceeaşi temă


Noul grup parlamentar se va intitula Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN), a declarat Joerg Meuthen, într-o conferinţă de presă la Milano, alături de Matteo Salvini.

La rândul său, acesta a anunţat că „obiectivul este să devenim primul grup european, cel mai numeros“. „Avem obiectivul de a câştiga şi de schimba Europa“, subliniat Salvini, citat de ANSA.

„Astăzi, la această masă nu se află nostalgici extremişti, singurii nostalgici se află astăzi la Bruxelles“, a mai spus şeful Ligii, la conferinţa „Spre o Europă a bunului-simţ“, la care au mai fost prezenţi Olli Kotro, liderul partidului Finlandezii, şi Anders Vistisen, de la Partidul Danez al Poporului.

Matteo Salvini, vicepremierul şi ministrul de Interne al Italiei, a adunat Milano, luni, partide de extremă-dreapta din toată Europa, pentru a forma o alianţă de naţionalişti, înaintea alegerilor parlamentare europene, care vor avea loc luna viitoare, potrivit AFP.

Întâlnirea a fost găzduită de Salvini la un hotel de lux din capitala comercială a Italiei şi a avut loc sub sloganul „Spre o Europă de bun simţ...Popoarele se ridică.”

Populiştii europeni, inclusiv partidul anti-imigranţi Liga, al lui Salvini, speră la o aşa-numită grupare „suveranistă” de cel puţin 70-80 de parlamentari europeni în Parlamentul European care are 751 de membri, după alegerile de pe 26 mai.
 
Salvini a precizat că aproape 20 de partide ar putea să se alăture blocului ipotetic.
 
Printre cei care şi-au confirmat prezenţa se numără  Alternativa pentru Germania (AfD), cel mai mare partid de opoziţie din Germania, care a spus că vrea „o Europă a patriilor”, Partidul Poporului din Danemarca şi partidul Adevăraţii Finlandezi.

Alianţe încurcate


O absenţă notabilă va fi Frontul Naţional al lui Marine Le Pen, partidul de guvernămând al Poloniei, PiS şi partidul Fidesz al lui Viktor Orban.
 
Orban şi-a manifestat admiraţia faţă de Salvini, însă partidul său aparţine de grupul de centru-dreapta al PE, Partidul Popular European.
 
Cea mai mare parte a naţionaliştilor de dreapta din Europa sunt împărţiţi în trei blocuri şi într-o reţea încurcată de alianţe în Parlamentul European. Este vorba despre Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENL)-care include Liga, Frontul Naţiona, Partidul Libertăţii din Austria şi Partidul pentru Libertate din Olanda-Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) şi Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (EFDD).
 
Visul lui Salvini-şi al lui Steve Bannon, fostul strateg al preşedintelui american Donald Trump-a fost de a uni forţele disparate şi a forma o „internaţională a naţionaliştilor.”
 
Salvini a purtat discuţii cu Le Pen, vineri, şi a spus că aceasta va veni la o întrunire mai mare la Milano, în mai, la care, potrivit lui Salvini, vor participa „cel puţin 15-20 de ţări”.
 
În ciuda antipatiei comune faţă de imigrare, multiculturalism, stânga şi UE, populiştii Europei rămân divizaţi în ceea ce priveşte alte probleme-cheie.
 
AfD şi aliaţii săi scandinavi tind să creadă în economia de piaţă, în timp ce Frontul Naţional din Franţa preferă o abordare mai protecţionistă.
 
În timp ce Liga Italiei, PiS din Polonia şi Fidesz-ul Ungariei evidenţiază rădăcinile culturale creştine ale Europei, Frontul Naţional a evitat să aibă o atitudine similară într-o ţară îm care majoritatea preferă laicismul.
 
Atât Salvini, cât şi Le Pen l-au lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin, o viziune care nu este împărtăşită şi de către PiS din Polonia sau de Adevăraţii Finlandezi. 

Tensiuni în coaliţia de guvernare a Italiei


Coaliţia de guvernare a Ligii lui Salvini şi a Mişcării 5 Stele (M5S) a lui Luigi di Maio, care a câştigat alegerile acum un an, este şi ea din ce în ce mai tensionată.
 
Liga şi-a dublat popularitatea de la 17 la sută la peste 30 la sută, de la alegerile parlamentare de anul trecut, dar ascensiunea a început să se clatine odată cu economia Italiei.
 
Formaţiunea antisistem M5S, care se opune, din punct de vedere ideologic, multor politici ale Ligii, a căzut în sondaje, în ciuda faptului că a câştigat 32 la sută din voturi, în luna martie a anului trecut.
 
Di Maio a spus, vineri, că este îngrijorat de „alianţa Ligii cu forţe care neagă Holocaustul,” stârnind un răspuns prompt de la Salvini: „Nu am timp de pierdut răspunzând la scandaluri şi insulte, prefer să muncesc.” Di Maio a replicat: „Membrii Ligii sunt din ce în ce mai neliniştiţi în ultima vreme.”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările