Matteo Salvini formează o alianţă a populiştilor pentru alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) va forma un nou grup în Parlamentul European împreună cu Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini, şi cu alte formaţiuni de extremă dreapta, a anunţat luni, la Milano, liderul AfD, Joerg Meuthen, transmite agenţia dpa.

Noul grup parlamentar se va intitula Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN), a declarat Joerg Meuthen, într-o conferinţă de presă la Milano, alături de Matteo Salvini.

La rândul său, acesta a anunţat că „obiectivul este să devenim primul grup european, cel mai numeros“. „Avem obiectivul de a câştiga şi de schimba Europa“, subliniat Salvini, citat de ANSA.

„Astăzi, la această masă nu se află nostalgici extremişti, singurii nostalgici se află astăzi la Bruxelles“, a mai spus şeful Ligii, la conferinţa „Spre o Europă a bunului-simţ“, la care au mai fost prezenţi Olli Kotro, liderul partidului Finlandezii, şi Anders Vistisen, de la Partidul Danez al Poporului.

Matteo Salvini, vicepremierul şi ministrul de Interne al Italiei, a adunat Milano, luni, partide de extremă-dreapta din toată Europa, pentru a forma o alianţă de naţionalişti, înaintea alegerilor parlamentare europene, care vor avea loc luna viitoare, potrivit AFP.

Întâlnirea a fost găzduită de Salvini la un hotel de lux din capitala comercială a Italiei şi a avut loc sub sloganul „Spre o Europă de bun simţ...Popoarele se ridică.”

Populiştii europeni, inclusiv partidul anti-imigranţi Liga, al lui Salvini, speră la o aşa-numită grupare „suveranistă” de cel puţin 70-80 de parlamentari europeni în Parlamentul European care are 751 de membri, după alegerile de pe 26 mai.

Salvini a precizat că aproape 20 de partide ar putea să se alăture blocului ipotetic.

Printre cei care şi-au confirmat prezenţa se numără  Alternativa pentru Germania (AfD), cel mai mare partid de opoziţie din Germania, care a spus că vrea „o Europă a patriilor”, Partidul Poporului din Danemarca şi partidul Adevăraţii Finlandezi.

Alianţe încurcate

O absenţă notabilă va fi Frontul Naţional al lui Marine Le Pen, partidul de guvernămând al Poloniei, PiS şi partidul Fidesz al lui Viktor Orban.

Orban şi-a manifestat admiraţia faţă de Salvini, însă partidul său aparţine de grupul de centru-dreapta al PE, Partidul Popular European.

Cea mai mare parte a naţionaliştilor de dreapta din Europa sunt împărţiţi în trei blocuri şi într-o reţea încurcată de alianţe în Parlamentul European. Este vorba despre Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENL)-care include Liga, Frontul Naţiona, Partidul Libertăţii din Austria şi Partidul pentru Libertate din Olanda-Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) şi Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (EFDD).

Visul lui Salvini-şi al lui Steve Bannon, fostul strateg al preşedintelui american Donald Trump-a fost de a uni forţele disparate şi a forma o „internaţională a naţionaliştilor.”

Salvini a purtat discuţii cu Le Pen, vineri, şi a spus că aceasta va veni la o întrunire mai mare la Milano, în mai, la care, potrivit lui Salvini, vor participa „cel puţin 15-20 de ţări”.

În ciuda antipatiei comune faţă de imigrare, multiculturalism, stânga şi UE, populiştii Europei rămân divizaţi în ceea ce priveşte alte probleme-cheie.

AfD şi aliaţii săi scandinavi tind să creadă în economia de piaţă, în timp ce Frontul Naţional din Franţa preferă o abordare mai protecţionistă.

În timp ce Liga Italiei, PiS din Polonia şi Fidesz-ul Ungariei evidenţiază rădăcinile culturale creştine ale Europei, Frontul Naţional a evitat să aibă o atitudine similară într-o ţară îm care majoritatea preferă laicismul.

Atât Salvini, cât şi Le Pen l-au lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin, o viziune care nu este împărtăşită şi de către PiS din Polonia sau de Adevăraţii Finlandezi. 

Tensiuni în coaliţia de guvernare a Italiei

Coaliţia de guvernare a Ligii lui Salvini şi a Mişcării 5 Stele (M5S) a lui Luigi di Maio, care a câştigat alegerile acum un an, este şi ea din ce în ce mai tensionată.

Liga şi-a dublat popularitatea de la 17 la sută la peste 30 la sută, de la alegerile parlamentare de anul trecut, dar ascensiunea a început să se clatine odată cu economia Italiei.

Formaţiunea antisistem M5S, care se opune, din punct de vedere ideologic, multor politici ale Ligii, a căzut în sondaje, în ciuda faptului că a câştigat 32 la sută din voturi, în luna martie a anului trecut.

Di Maio a spus, vineri, că este îngrijorat de „alianţa Ligii cu forţe care neagă Holocaustul,” stârnind un răspuns prompt de la Salvini: „Nu am timp de pierdut răspunzând la scandaluri şi insulte, prefer să muncesc.” Di Maio a replicat: „Membrii Ligii sunt din ce în ce mai neliniştiţi în ultima vreme.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite