Matteo Renzi, cel mai tânăr prim-ministru al Italiei

Matteo Renzi, cel mai tânăr prim-ministru al Italiei

Fostul premier, Enrico Letta, şi Matteo Renzi (dreapta)

Liderul Partidului Democrat (PD) Matteo Renzi a fost însărcinat în mod oficial de către şeful statului, Giorgio Napolitano, să formeze noul Guvern italian, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Napolitano l-a primit pe Matteo Renzi, „căruia i-a încredinţat (sarcina) formării Guvernului, iar acesta a acceptat cu rezervă", o rezervă pe care o va îndepărta în zilele următoare, conform tradiţiei, a declarat pentru presă secretarul general al preşedinţiei Republicii italiene.

Cine este Mattero Renzi

Liderul democrat îl înlocuieşte în funcţie pe colegul său de partid, Enrico Letta, politician care a demisionat vineri, după ce a pierdut sprijinul politic al formaţiunii sale.

În vârstă de 39 de ani, Matteo Renzi este cel mai tânăr prim-ministru al Italiei, mai tânăr cu aproape două luni decât Mussolini în momentul în care dictatorul italian prelua puterea în 1922.

„Politician inspirat de stilul american, cu un zâmbet discret, acesta este energic şi ambiţios” potrivit editorialistului Gavin Hewitt de la BBC. De multe ori, actualul primar al Florenţei este comparat cu Tony Blair.

„Numirea sa poate fi o revoluţie (n.r. – politică) în spaţiul italian (…) El întruchipează schimbarea şi pentru mulţi italieni, este un lucru de ajuns. Renzi afirmă că vrea ruperea de vechile obiceiuri”, subliniază Hewitt.

De asemenea, Renzi susţine că este momentul  aplicării unui „program radical” care să reprezinte baza relansării economice a Italiei.  

Chiar dacă liderul Partidului Democrat pare să aibă un plan bine stabilit, Renzi  a întâmpinat deja primele probleme în formarea cabinetului său. Doi dintre cei pe care premierul desemnat dorea să-i numească miniştri, pentru portofoliile Culturii şi Economiei, au refuzat ofertele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările