INFOGRAFIE Măsuri de securitate fără precedent la Summitul G7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea franceză Biarritz va fi transformată într-o fortăreaţă în acest weekend, aici desfăşurându-se Summitul G7, care reuneşte lideri ai lumii precum Donald Trump, Boris Johnson şi Angela Merkel.

De obicei, plajele oraşului turistic Biarritz din Franţa sunt pline la sfârşit de august, dar în acest sfârşit de săptămână măsurile draconice de securitate îi vor împiedica pe turişti să se bucure de vacanţă. Oraşul are aproximativ 25.000 de locuitori, dar numărul ajunge în mod normal la 110.000 de persoane în lunile iulie şi august, ca urmare a fluxului de turişti, potrivit datelor furnizate de primărie.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a declarat, marţi, că va trimite 13.200 de poliţişti, susţinuţi de militari şi de drone, pentru a asigura securitatea evenimentului.

Activiştii au anunţat un „contra-summit” de mii de oameni pentru a critica politicile marilor puteri mondiale şi autorităţile franceze vor să evite violenţele cu orice preţ.

După luni de zile de proteste antiguvernamentale ale „vestelor galbene”, preşedintele Emmanuel Macron a avertizat, în luna mai, că măsurile de securitate din Biarritz vor fi „fără precedent”.

În afară de desfăşurarea de trupe, autorităţile au spus că accesul la plaja Grande Plage va fi interzis, în timp ce Hotel du Palais, care are vedere la nisipurile sale, va găzui discuţiile dintre liderii celor mai importante economii ale lumii.

Pe timpul desfăşurării summitului, trenurile nu vor opri în gările din Biarritz sau din staţiunile învecinate şi aeroportul oraşului va fi închis zborurilor comerciale.

Locuitorii din Biarritz se vor confrunta un un cordon de securitate în jurul jumătăţii de nord de la malul mării, unde G7 se desfăşoară, inclusiv zona unde se află principalul cazino şi Hotel du Palais. Această „zonă roşie” va fi interzisă accesului maşinilor şi vor avea acces doar locuitorii din zonă sau angajaţii care muncesc aici, însă doar cu un permis social oferit de poliţie. O a doua porţiune, mai mare „zona albastră”, care cuprinde mare parte din centrul oraşului va fi accesibilă tot cu un permis de acces, dar va fi deschisă parţial şi automobilelor.

Autorităţile au interzis toate demonstraţiile, nu numai în Biarritz, ci şi în oraşele Anglet şi Bayonne.

„Contra-summit”

Demonstranţilor le va fi permis să se adune în oraşele Hendaye şi Irun, aflate la 30 de kilometri distanţă, de-a lungul graniţei dintre Franţa şi Spania. Aceştia vor organiza aici un „contra-summit” care vizează teme variate, de la sfârşitul capitalismului şi schimnbările climatice, la lupta pentru dreptate socială şi evoluţia feminismului.

Evenimentul, la care sunt aşteptaţi între 5.000 şi 10.000 de persoane, se va încheia cu un protest în Hendaye, care se află la poalele Munţilor Pirinei, sâmbătă, în timp ce liderii vor ajunge la Biarritz.

Castaner a precizat să aceste proteste trebuie permise, câtă vreme sunt paşnice.

Din G7 fac parte Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Italia şi Japonia. La summitul din acest an au fost invitaţi, de asemenea, alţi şapte şefi de stat.

Trump, oaia neagră a summitului

Anul trecut, Trump a zădărnicit toate eforturile G7 de a arăta că au un front comun, plecând mai devreme şi nesusţinând un comunicat comun.

Trump şi-a exprimat preferinţa pentru acorduri comerciale bilaterale, în loc de înţelegeri multilaterale şi este prins într-un război comercial de uzură cu China. 

Prima întâlnire bilaterală a liderului de la Casa Albă va fi cu premierul britanic Boris Johnson, înaintea altor lideri, inclusiv Macron – gazda evenimentului.

Cu doar câteva zile înaintea summitului de la Biarritz, Trump a apreciat că ar fi oportun ca Rusia să se întoarcă în grup, din care a fost dată afară în 2014, după ce a anexat Crimeea. „Acesta ar trebui să fie G8, pentru că multe lucruri despre care discutăm au treabă cu Rusia”, a subliniat Trump. Joi,  un oficial al Uniunii Europene - care asistă la summiturile G7 – a declarat că blocul comunitar se opune categoric ideii preşedintelui american.

Imagine indisponibilă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite