Marine Le Pen refuză să restituie 300.000 de euro Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marine Le Pen a anunţat că nu va rambursa suma de aproape 300.000 de euro pe care Parlamentul European (PE) i-o cere până marţi seara şi cu care a remunerat-o ca asistentă parlamentară pe Catherine Griset într-o perioadă în care aceasta era secretară, iar apoi şefă de cabinet a preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), relatează Reuters.

„Nu mă voi supune persecutării, acestei decizii unilaterale adoptate de adversarii politici cu privire la executarea provizorie, care încalcă statul de drept, dreptul la apărare, fără probe şi fără să aştepte ca justiţia pe care am sesizat-o să se pronunţe pe fond“, a declaart ea pentru Reuters.

Preşedinta grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţilor (ENL) a depus recent o plângere la Parchetul de la Bruxelles pentru „fals intelectual“ vizându-i pe directoarea Biroului european de luptă împotriva fraudei (Olaf) şi pe secretarul general al Parlamentului Klaus Welle, cu privire la ancheta referitoare la o presupusă fraudă privind angajarea unor asistenţi parlamentari FN la PE.

Avocatul său, Marcel Ceccaldi, denunţă o presupusă „colaborare“ între PE şi Olaf şi cere să vadă raportul întocmit.

Parchetul de la Paris a deschis, pe 15 decembrie, o procedură judiciară pentru abuz de încredere şi tăinuirea acestei infracţiuni, escrocherie în grup organizat, fals şi uz de fals, dar şi muncă disimulată în cadrul unei anchete cu privire la aceste suspiciuni de fruadă referitoare la angajarea de către FN a unor asistenţi parlamentari.

O premieră

Deoarece nu a achitat suma, reclamată printr-o scrisoare pe care PE i-a trimis-o la jumătatea lui decembrie, candidatei în alegerile prezidenţiale franceze i-ar putea fi poprit jumătate din salariu şi din indemnizaţiile zilnice, dar şi toate cheltuielile generale, anunţă o sursă apropiată PE.

Suma exactă - 298.392 de euro -, care include contribuţiile sociale şi taxele fiscale, corespunde angajării lui Catherine Griset ca ataşat parlamentar în perioada decembrie 2010 - februarie 2016, a precizat aceeaşi sursă.

O a doua scrisoare a fost trimisă preşedintei FN, care viează suma de 41.554 de euro, corespunzând angajării ca asistent parlamentar al gărzii sale de corp, în octombrie şi noiembrie 2011.

Termenul limită este sfârşitul lui februarie.

„Administraţia Parlamentului a avut mai multe întrevederi cu doamna Le Pen, pentru ca ea să se justifice, însă argumentele sale nu au convins“, a declarat sursa pentru Reuters.

Olaf a fost sesizat în martie 2015 de PE cu privire la presupuse fraude referitoare la condiţiile angajării a 20 asistenţi parlamentari FN.

Cazul a fost catalogat de un purtător de cuvânt PE drept o ”premieră”, la această scală, în istoria instituţiei.

Trei dintre noii eurodeputaţi FN, aleşi în 2014, au fost invitaţi deja să ramburseze şi li se popreşte, din septembrie 2016, jumătate din salariul lunar. Este vorba despre Mylène Troszczynski (56.554 euro), Sophie Montel (77.276 de euro) şi Dominique Bilde (4-.320 euro).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite