Marine Le Pen la Trump Tower, o vizită controversată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, şefa formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, considerată întruchiparea populismului din Hexagon, şi-a făcut apariţia la reşedinţa din New York a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

Imediat, au apărut speculaţii despre o posibilă întâlnire între cei doi, mai ales că Marine Le Pen s-a numărat printre primii politicieni care l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, un rezultat care a provocat o undă de şoc la nivel mondial.

Totuşi, purtătorii de cuvânt ai ambilor au dezminţit o astfel de întâlnire.

image

După ce agenţiile internaţionale de presă au relatat că Le Pen a fost văzută joi la o cafea la Trump Ice Cream Parlor, la parterul clădirii Trump Tower, împreună cu trei bărbaţi, unul fiind partenerul ei, Louis Aliot, vicepreşedintele Frontului Naţional, George „Guido“ Lombardi, un om de afaceri italiano-american, apropiat al lui Donald Trump şi totodată de mai mulţi ani un intermediar între reprezentanţii dreptei radicale din SUA şi Europa, a declarat pentru publicaţia „Paris Match“ că a invitat-o pe Marine Le Pen în apartamentul său din Trump Tower.

„Ea m-a sunat cu trei sau patru zile în urmă şi mi-a spus că are nevoie de odihnă şi că intenţionează să vină la New York, (oraş) care îi place foarte mult“, a afirmat el.

„Nişte francezi stabiliţi aici mi-au spus de mult timp că vor să se întâlnească cu ea şi să o susţină financiar. Aşadar am adunat 35 de persoane (...) Printre participanţi au fost bancheri, oameni care locuiesc în Trump Tower, alţii care lucrează la Naţiunile Unite. Invitaţii sunt din Asia, America de Nord, Europa, India şi Israel“, a explicat Lombardi.

Mai mulţi jurnalişti au scris însă că, de fapt, Marine Le Pen şi-ar fi dorit să-l întâlnească pe Donald Trump, însă acesta din urmă ar fi refuzat.

Lombardi a prezentat o altă versiune. „L-am informat pe Donald (Trump) şi pe stafful său de sosirea ei, dar nu i-am cerut nimic şi nici nu am invitat la mine membri din echipa lui. Ştiu doar că Donald nu vrea să se întâlnească cu politicieni străini (înaintea învestirii). Dar şi Marine (Le Pen) are mândria ei. Ea mi-a spus: «Dacă vrea să mă vadă, să mă sune». De altfel, nu va fi prezentă la ceremonia de învestire“, a spus omul de afaceri.

Directorul de campanie a şefei Frontului Naţional, David Rachline, a insistat însă asupra caracterului privat al vizitei acesteia la New York, notează „Le Monde“. „Are dreptul să respire puţin (...) suntem pe cale să ne accelerăm campania, (...) iar câteva zile de pauză reprezintă un lucru bun“, a declarat Rachline la postul RMC.

Totuşi, comentează „Le Monde“, dacă şefa extremei-drepte ar fi putut îmbina utilul cu plăcutul, fără îndoială că nu ar fi ezitat să se afişeze alături de noul preşedinte american, cu doar câteva zile înainte de învestirea lui în funcţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite