Marine Le Pen îi cere lui François Hollande să organizeze noi alegeri parlamentare la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen FOTO The Telegraph
Marine Le Pen FOTO The Telegraph

Preşedinta partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, i-a solicitat, duminică, preşedintelui francez François Hollande, să organizeze „noi alegeri” la nivel naţional. Potrivit sondajelor de tip exit-poll, formaţiunea politică a lui Marine Le Pen s-a clasat pe locul întâi în scrutinul europarlamentar din Franţa, cu un procent de 25%, relatează AFP.

„Ce poate face preşedintele altceva decât să revină la popor, să aplice sistemul proporţional pentru ca fiecare cetăţen francez să fie reprezentat şi să organizeze noi alegeri”, a declarat, duminică, Marine Le Pen.

Şefa partidului Frontul Naţional consideră că amânarea alegerilor va fi o „trădare” din partea actualului preşedinte al Franţei.

„Ce poate face François Hollande în faţa unei dezavuări atât de puternice a francezilor. Nu poţi să îţi trădezi poporul şi să nu fii pedepsit, să fii surd la revendicrile lor. Altfel ne aflăm într-un sistem care nu mai are nimic de-a face cu sistemul democratic”, a mai spus Marine Le Pen.

În Franţa, viitoarele alegeri legislative ar urma să aibă loc în 2017.

Frontul Naţional, un partid ultranaţionalist şi xenofob, a reuşit să obţină o victorie istorică în Franţa, clasându-se pe primul loc în scrutinul europalamentar din Franţa, cu un scor de 25%, potrivit exit-poll-urilor. Pe locul al doilea s-a clasat Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), formaţiune de opoziţie, cu 20,3 %, iar pe locul trei - Partidul Socialist (PS), cu scorul de 15%.

Pe baza acestor rezultate, partidul lui Marine Le Pen ar urma să aibă 24 de mandate, devenind astfel al patrulea partid naţional ca mărime din Parlamentul European.

„Un cutremur politic a avut loc în Franţa”, a declarat, duminică, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, socialist, referindu-se la scorul înregistrat de Frontul Naţional.


Citeşte şi:

Europarlamentare 2014: Partidul xenofob Frontul Naţional, pe primul loc în Franţa

Alegerile europarlamentare au loc sub spectrul incertitudinii şi al neîncrederii în proiectul european. Europenii ies la vot după patru ani de criză economică. Partidele din mainstreamul politic sunt temătoare de furtuna ce o vor isca euroscepticii şi partidele de extremă dreapta.

Europarlamentare 2014. Cum şi unde poţi să votezi dacă locuieşti în străinătate. Lista secţiilor de votare

La alegerile europarlamentare 2014 pot vota şi cetăţenii români care sunt în afara ţării. În toată lumea au fost organizate secţii speciale la ambasadele României, consulate şi Institutele Culturale. Adevărul vă aduce lista secţiilor de vot unde puteţi vota dacă sunteţi în afara ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite