Marina ucraineană, întărită cu nave de patrulare livrate de SUA. Blinken: „Avem preocupări serioase în legătură cu activităţile militare ale Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

O navă americană cu două ambarcaţiuni de patrulare recondiţionate la bord a traversat sâmbătă strâmtoarea Dardanele în direcţia Ucraina.

Nava care transportă cele două ambarcaţiuni de patrulare din clasa Island a plecat din Baltimore spre portul Odesa la 8 noiembrie. Ucraina a primit două nave similare în 2019, iar marinarii ucraineni au efectuat deja o instruire aprofundată pe aceste vase în SUA, informează Reuters.

Cele două ambarcaţiuni de patrulare, foste ale Gărzii de Coastă a SUA, fac parte dintr-un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, anul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea, de la Marea Neagră, iar rebelii proruşi din Donbas au declarat război împotriva Kievului.

Acest transport de ambarcaţiuni vine după ce Ucraina a exprimat îngrijorări că Rusia ia în calcul un atac împotriva ei.

SUA şi NATO denunţă mobilizările masive de trupe ruse şi echipamente din ultimul timp la graniţa cu Ucraina, evocând un comportament ameninţător al Moscovei.

La rândul ei, Rusia susţine că are dreptul să transfere trupe oriunde doreşte pe teritoriul său şi că nu intenţionează să lanseze vreun atac.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a reiterat sâmbătă că ţara sa este „serios preocupată” de acţiunile şi declaraţiile Rusiei faţă de Ucraina.

„Avem preocupări serioase în legătură cu activităţile militare neobişnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina. Suntem într-adevăr preocupaţi de anumite retorici pe care le-am văzut şi auzit atât din Rusia, cât şi pe reţelele de socializare”, a declarat Blinken la capătul turneului său în Africa.

Şeful diplomaţiei americane a precizat că aceste preocupări sunt pe „larg împărtăşite” de aliaţii Washingtonului.

„Nu ştim care sunt intenţiile preşedintelui Putin. Dar ştim ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaştem strategia, care constă în a cita provocări iluzorii din partea Ucrainei sau din partea oricărei alte ţări şi a le utiliza ca scuză pentru planurile Rusiei”, a subliniat Blinken.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite