Marile schimbări pentru a preveni prăbuşirea zonei euro: puteri excepţionale pentru Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele zonei euro ar putea afecta întreaga economie mondială
Problemele zonei euro ar putea afecta întreaga economie mondială

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, va propune lideriilor UE la summitul care începe mâine, la Bruxelles, şi de care există mari aşteptări pe pieţele financiare, două variante pentru consolidarea disciplinei economice în zona euro.

Propunerea a fost trimisă ieri membrilor Consiliului European înainte de summitul din 8-9 decembrie şi, potrivit acesteia, există o modalitate rapidă de a conveni modificări ale regulilor zonei euro pentru a îmbunătăţi disciplina bugetară şi a a doua variantă, mai lentă, care implică modificări la tratatele UE,  dar care ar permite "mai multe schimbări fundamentale", notează European Voice.

1. Metoda rapida înseamnă schimbarea unui protocol anexat la tratatele existente ale UE. Tratatele impun statelor membre să evite "deficitele publice excesive", dar protocolul este cel care stabileşte limita pentru deficitul bugetar la 3% şi nivelul datoriilor la 60% din produsul intern brut. Principalele modificări posibile:

- protocolul ar putea fi modificat în sensul includerii OBLIGAŢIEI pentru statele membre din zona euro de a menţine un buget echilibrat pe parcursul ciclului economic.

- protocol ar include, de asemenea, OBLIGAŢIA ca statele membre din zona euro să introducă o regulă în sistemele lor juridice naţionale, "de preferinţă la nivel constituţional sau echivalent" care să le impună un buget echilibrat.

- Curtea Europeană de Justiţie va verifica dacă normele naţionale sunt conforme cu cerinţele privind deficitul zonei euro.

- Normele naţionale ar trebui să fie însoţite de un mecanism de corecţie automată, cum ar fi reducerea cheltuielilor sau creşterea taxelor, dacă o ţară a deviat de la regulile bugetului echilibrat.

Asupra anexei la tratat care ar putea fi amendată, protocolul 12, s-ar putea interveni doar printr-o decizie unanimă a Consiliului European, după consultarea Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene. Această decizie nu ar avea nevoie de ratificare la nivel naţional, iar procedura ar putea conduce la "schimbări rapide şi semnificative".

2. Metoda complexă implică modificări la tratatele UE, care înseamnă timp şi impun „procedura ratificării în toate statele membre”, dar ar permite "mai multe schimbări fundamentale". Ce schimbări şi noi competenţe aduce varianta a doua:

- implică un "rol mai important pentru instituţiile UE" în cazul în care modificările necesare pentru restabilirea stabilităţii financiare a unui stat membru nu au fost puse în aplicare.

-dacă o ţară are un deficit de peste 3% iar bugetul său naţional nu a fost gîndit pentru a-l corecta atunci Comisia Europeană şi Eurogrupul - consiliul miniştrilor de finanţe din zona euro - ar putea solicita modificări de buget înainte ca acesta să fi ajuns în parlamentul naţional.

-pentru ţările din zona euro care primesc fonduri salvare şi  nu reuşesc să ia măsurile necesare bugetare, Comisia Europeană ar putea primi "puteri excepţionale" care să includă posibilitatea de a aproba "reforme economice majore".

Astăzi, colegiul Comisarilor UE a discutat pe marginea acestor propuneri. Urmăreşte, pe Adevărul Europa, ce propunere susţine Comisia Europeană.

Între timp dinspre Paris şi Berlin au venit răspunsurile cu privire la aceste modificări deşi liderii din cele două capitale au avut păreri divergente pe anumite elemente cheie ale schimbărilor ce vor fi puse pe agenda summitului. Citeşte care este varianta Merkel-Sarkozy pentru schimbarea tratatelor Uniunii Europene.

Este de aşteptat ca liderii UE care se vin mîine la Bruxelles la summitul european să decidă dacă ar trebui să existe schimbări la tratatele UE  pentru toate 27 de state membre sau dacă ele sunt necesare pentru doar pentru cei 17 membri ai zonei euro.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite