Marile întrebări apărute după incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul prăbuşirii fleşei Catedralei Notre-Dame din Paris FOTO Mediafax/ Hepta/ ABACAPRESS
Momentul prăbuşirii fleşei Catedralei Notre-Dame din Paris FOTO Mediafax/ Hepta/ ABACAPRESS

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins marţi dimineaţa, după 12 ore de eforturi ale pompierilor. Văzut ca o tragedie internaţională, momentul a fost urmărit cu multă tristeţe şi a dat naştere la mai multe întrebări.

GALERIE FOTO

Originea incendiului

Prima alertă de incendiu a avut loc la ora locală 18.20 (19.20 ora României). A fost urmată de o procedură de înlăturare a îndoielii şi de o operaţiune de evacuare a edificiului, unde o slujbă începuse cu puţin timp mai devreme. A doua alertă a fost dată la ora locală 18.43 (19.43 ora României), permiţând constatarea unui focar de foc în zona şarpantei. Flăcările s-au extins rapid, fleşa şi o mare parte a acoperişului construcţiei prăbuşindu-se la aproape o oră de la izbucnirea incendiului. 

Eforturile depuse de pompieri

Detaşamentul de Pompieri din Paris a mobilizat circa 400 de oameni şi 18 lansatoare pentru incendiu, care a fost prezentat drept „dificil“. Apa a fost pompată direct din Sena, în timp ce un elicopter şi o dronă au survolat zona. Un pompier şi doi poliţişti au fost uşor răniţi în cadrul intervenţiei de stingere a flăcărilor.

Ancheta

Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru „distrugere involuntară provocată prin foc“ şi a încredinţat-o Direcţiei Regionale a Poliţiei Judiciare, care a mobilizat aproape 50 de anchetatori.

Investigaţiile vor fi „lungi“ şi „complexe“, a avertizat procurorul Rémy Heitz. El a dat asigurări totodată în privinţa mobilizării tuturor mijloacelor pentru a afla cauza declanşării incendiului. Pista accidentală este privilegiată la acest stadiu. 

„Le Parisien“ evocă ipoteza unui foc izbucnit latent în urma unei lucrări de sudură la şarpanta din lemn.

Cinci întreprinderi efectuau lucrări de renovare la sit. De astăzi, muncitorii care lucrau pe acest şantier sunt audiaţi.

Pagubele materiale

„Bilanţul material este dramatic“, spun pompierii. „Întregul acoperiş este afectat, toată şarpanta este distrusă, o parte arcului s-a prăbuşit, fleşa nu mai există“. O şedinţă a avut loc marţi dimineaţă pentru a determina soliditatea structurii. Vitraliile de pe faţada de sud, pe malul Senei, sunt intacte. Clopotul mare, datând de peste 300 de ani şi greu de 13 tone, precum şi celelalte clopote, renovate în 2013, sunt de asemenea intacte. Sfânta Coroană şi cele 16 statui din cupru au scăpat de asemenea de flăcări. O parte din opere au fost scoase la timp din edificiu. Unele tablouri de dimensiuni mari, care nu pot fi transportate, au fost distruse, inclusiv trei relicve.

Despre reconstrucţie

„Vom reconstrui această catedrală“, a promis preşedintele francez Emmanuel Macron, care şi-a anulat discursul către naţiune şi s-a deplasat de urgenţă la faţa locului.

Lucrările de reconstrucţie vor dura „luni, probabil ani“ şi vor costa „sute de milioane de euro“, a apreciat ministrul Culturii, Franck Riester.

O reuniune a avut loc marţi dimineaţă în vederea pregătirii unui plan de reconstrucţie.

Familia miliardarului François Pinault va debloca o sută de milioane de euro pentru reconstrucţia Notre-Dame. Grupul LVMH a făcut o donaţie de 200 de milioane de euro. O sumă de 10 milioane de euro va fi deblocată în următoarele zile de regiunea Île-de-France. Primăria Parisului a alocat deja 50 de milioane de euro.

Operele de artă salvate

Operele de artă evacuate, luni, din catedrala Notre-Dame de Paris vor fi transferate la Muzeul Luvru "cât mai rapid posibil", a anunţat Franck Riester, ministrul francez al Culturii, citat de BFM TV.

Cele mai preţioase opere "au fost transferate în siguranţă la primăria din Paris încă de ieri", a declarat ministrul, "în special Coroana de Spini a lui Iisus şi tunica datând din secolul al XIII-lea purtată de regele Ludovic al IX-lea al Franţei". 

Marea orgă a catedralei Notre-Dame de Paris "nu a fost arsă" în incendiul care a devastat edificiul, dar structura sa a suferit pagube, a afirmat pentru AFP unul dintre cei trei organişti titulari al monumentului.

Marile picturi, în special "Les Mays de Notre-Dame" "vor putea fi retrase, probabil, începând de vineri dimineaţă", a declarat Franck Riester. 

Cele afectate de fum vor fi transferate la Luvru pentru a fi "dezumidificate, protejate, conservate şi apoi restaurate". 

Rozasele din părţile de nord, sud şi vest "nu au suferit pagube uriaşe", a continuat ministrul. 

CITEŞTE ŞI

Incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame din Paris. Macron: Ambele turnuri, salvate

Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări

YouTube a sugerat că incendiul de la Catedrala Notre Dame reprezintă o ştire falsă

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite