Marii Britanii i s-ar putea oferi statutul de „membru asociat al UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacques Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene, crede că britanicii sunt preocupaţi numai de propriile interese economice
Jacques Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene, crede că britanicii sunt preocupaţi numai de propriile interese economice

Marii Britanii i s-ar putea oferi statut de membru de gradul al II-lea în Uniunea Europeană, potrivit unei propuneri a unor politicieni de rang înalt de la Bruxelles, transmite BBC.  Andrew Duff, europarlamentar liberal-democrat britanic, a declarat pentru BBC că statutul de „membru asociat" ar însemna ca Marea Britanie să renunţe la o mare parte din influenţa sa în UE.

„Suntem acum într-un punct unde ar putea exista şi opţiunea unor niveluri ale calităţii de membru”, a spus Andrew Duff, care este liderul Uniunii Federaliştilor Europeni, un grup care care insistă pentru mai multă cedare de suveranitate către Bruxelles.

În ianuarie, premierul britanic, David Cameron, urmează să ţină un discurs major pe tema relaţiei Marii Britanii cu Europa. Este de aşteptat să ceară ca o parte din puterea cedată Bruxelles-ului de către Londra să fie „repatriată”.

Puterea de decizie în domeniile justiţiei, poliţiei şi legislaţiei forţei de muncă  sunt pimele pe lista de „repatriere” a premierului conservator.  

Mulţi conservatori britanici vor să meargă şi mai departe, prin organizarea unui referendum privind ieşirea totală din UE a Marii Britanii .

Andrew Duff a declarat că UE nu mai are „niciun fel de entuziasm pentru nemulţumirile Marii Britanii”, dar că nu ar vrea ca aceasat să părăsească UE.

Săptămâna trecută, fostul director al Comisiei Europene, Jacques Delors,a declarat că îşi poate imagina o situaţie în care Marea Britanie are o relaţie mai relaxată cu Europa, în condiţiile unui nou acord comercial sau ca „partener privilegiat”.

"Dacă britanicii nu pot susţine tendinţa către mai multă integrare în Europa, putem rămâne totuşi prieteni, dar pe baze diferite" a declarat fostul ministru francez  cotidianului german de afaceri „Handelsblatt”..

 Jacques Delors, unul dintre arhitecţii euro, a spus că „britanicii nu sunt preocupaţi decât de interesele lor economice” şi că „li se poate oferi o formă diferită de parteneriat”.

Eurodeputatul conservator britanic Martin Callanan, a declarat pentru BBC că doreşte renegocierea poziţiei Marii Britanii în UE, dar că nu agreează un statut „de categoria a doua”

''Am sfârşi prin multe dezavantaje privind legislaţia pieţei unice, dar fără mijloacele de a influenţa acea legislaţie prin comisari sau europarlamentari. Dar am fi totuşi supuşi jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie”, a spus el.

Grupul de lobby Confederaţia Industriei Britanice presează Londra să-şi păstreze locul şi statutul în UE şi să îndemne la comerţ mai liber.

Directorul general al acestui grup, John Cridland, a declarat: „Marea Britanie şi-a asigurat valorile de comerţ liber şi deschis şi este de peste 40 de ani în inima Europei , ajutând la crearea unuia dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene – piaţa comună”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite