Maria Zaharova îi răspunde lui Stoltenberg privind prezenţa trupelor pacificatoare ruse în Transnistria: „Am crezut că NATO are surse credibile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat vineri, comentând afirmaţiile secretarului general al NATO că trupele de menţinere a păcii ruse se află  în regiunea transnistreană în mod legal.  Jens Stoltenberg spusese că Rusia  încalcă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, relatează Unimedia citând Tass.

„Am crezut că NATO are surse sigure şi credibile de informaţii în „vecinătatea alianţei”, aşa cum a spus Stoltenberg, şi că aceste surse i-ar putea spune despre acordurile ruso-moldovene relevante în acest sens”, a declarat Zaharova într-o informare de presă.

„Şederea contingentului militar rus, care face parte din forţele comune de menţinere a păcii desfăşurate acolo şi asigură protecţia depozitelor din satul Cobasna, se realizează legal. Timp de 28 de ani de prezenţă a operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru, aceasta şi-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea şi stabilitatea în regiune", a mai spus Zaharova, potrivit Unimedia.

Aceasta l-a îndemnat pe secretarul general NATă să se îngrijească mai degrabă de membrii săi, în special de SUA.

„Noi vedem cum Rusia încălcă dorinţa diferitor guverne prin dislocarea trupelor militare în apropiere de NATO, cum ar fi în Georgia, Estul Ucrainei şi în Republica Moldova (regiunea transnistreană). Este o încălcare a integrităţii teritoriale a R. Moldova şi o dovadă a faptului că Rusia încalcă dreptul internaţional”, a declarat marţi Stoltenberg, citat de TASS.

Maia Sandu a subliniat că forţele pacificatoare ruse trebuie înlocuite cu o misiune civilă sub egida OSCE.

Şeful diplomaţiei ruse a spus că militarii ruşi din Transnistria păzesc depozitele cu muniţii de la Colbasna, sugerând că acestea se află într-o stare dezastruoasă şi că există un pericol de securitate dacă acestea nu vor mai fi supravegheate.

Lavrov a arătat că pacificatorii ruşi, ca şi cei moldoveni şi ucraineni, se află în zona de securitate în urma unor decizii care au fost luat în formatul de negocieri „5+2” şi au fost acceptate de OSCE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite