Funeraliile lui Margaret Thatcher s-au încheiat. Înainte de incinerare a avut loc o ceremonie privată, la care au participat doar apropiaţii

Mii de oameni au aşteaptat pe străzile din Londra pentru a vedea sicriul lui Margaret Thatcher, care a fost însoţit de ropote de aplauze şi, pe alocuri, de huiduieli. Poliţia a intervenit în două episoade pentru a evita izbucnirea unor incidente violente. Trupul „Doamnei de Fier” a fost dus către un crematoriu, unde a avut loc o ceremonie privată înainte de incinerare.


LIVE REUTERS de reuters

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări evenimentele în timp real

UPDATE 14.10 Regina Elisabeta şi Prinţul Consort Philip părăsesc şi ei ceremonia de la Catedrala St. Paul în aplauzele britanicilor.

UPDATE 14.07 Pe măsură ce dricul se îndepărtează, britanicii care au asistat de pe margine la funeralii continuă să aplaude.

UPDATE 14.04 Siciriul este urcat în dric. El va fi transportat la o un crematoriu, unde va avea loc o ceremonie privată înainte de incinerare.

Între timp, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ieşit din catedrală însoţită de Prinţul Consort.

UPDATE 14.01 Cortegiul părăseşte Catedrala Sfântul Paul. La ieşire, oamenii din preajmă încep să aplaude. Sunetele sunt acoperite de clopotele Catedralei. 

UPDATE 13.57 Sicriul a fost ridicat de pe catafalc de către militari, care se îndreaptă spre ieşirea din Catedrală. Cei doi copii ai baronesei şi familiile lor merg în spatele militarilor. 

UPDATE 13.33 Poliţia a fost nevoită să apeleze o a doua intervenţie pentru a evita izbucnirea unor incidente violente pe strada Limeburner Lane. 

UPDATE 13.22 Cea de-a treia cuvântare este susţinută de Richard Chartress, arhiepiscopul de Londra. 

UPDATE 13.20 David Cameron (foto) a citit tot din Biblie, un pasaj din Evanghelia după Ioan, Psalmul 84.   

UPDATE 13.18 Prima cuvântare a fost susţinută de Amanda Thatcher (foto), nepoata fostului premier. Aceasta a citit un pasaj din Biblie. A doua cuvântare este susţinută acum de premierul britanic, David Cameron.

UPDATE 13.13 Primul imn cântat de corul Catedralei a fost „He Who Would Be Valiant”/ „Cel ce va fi curajos”. 

UPDATE 13.07 Preotul a început elogiul pentru Margaret Thatcher. El a vorbit despre demnitatea acesteia şi despre viaţa pe care a dus-o alături de soţul ei, Denis. 

UPDATE 13.06 Pe buchetul de flori albe care stă pe sicriul lui Margaret Thatcher a fost ataşat un bileţel pe care sunt scrise cuvintele: „Iubită mamă, pentru totdeauna în inimile noastre”.

UPDATE13.02 Poliţiştii au intervenit pentru a înlătura un grup de protestatari cu doar câteva secunde înainte ca sicriul să ajungă în faţa catedralei, potrivit „The Telegraph”. 

UPDATE 13.00 Sicriul a ajuns la Catedrala Sfântul Paul şi este purtat înăuntru de opt bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme militare 

UPDATE 12.56 În zona Ludgate Circus, mai multe sute de oameni s-au întors cu spatele atunci când sicriul a trecut prin faţa lor, potrivit „The Guardian”. Unii dintre ei strigau „Ce risipă de bani!” şi „Mizerie conservatoare!”. 

UPDATE 12.50 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a sosit la Catedrala Sfântul Paul din Londra pentru a-i aduce un ultim omagiu „Doamnei de Fier”.

Prezenţa monarhului britanic la funeraliile unui politician reprezintă un eveniment excepţional. Singura dată când un cap încoronat a participat la o astfel de ceremonie a fost în 1965, când Regina a mers la înmormântarea lui Winston Churchill.

UPDATE 12.49 Fanfara Marinei Regale Britanice a cântat pe parcursul drumului până la Catedrală. Ei au interpretat până acum marşuri funerare compuse de Beethoven şi de Chopin. 

UPDATE 12.45 Invitaţii încep să sosească la Catedrala Sfântul Paul. Primii preoţi şi invitaţi intră acum în biserică. Atunci când caleaşca pe care a fost transportat sicriul s-a oprit pentru scurt timp , cei prezenţi au aplaudat îndelung. 

UPDATE 12.39 Potrivit BBC, s-au putut auzi şi huiduieli pe măsură ce sicriul lui Thatcher este purtat pe străzi, dar în general cei prezenţi aplaudă.

UPDATE 12.30 Sicriul cu trupul lui Margaret Thatcher a fost scos din Catedrala Sfântul Paul şi este condus acum către locul în care premierul va fi incinerat. Se pot auzi ropote de aplauze de la cei prezenţi. 

UPDATE 12.15 Primele incidente cu protestatari au avut deja loc. Printre cei care s-au adunat pe străzi pentru a urmări cortegiul baronesei Thatcher au apărut şi protestari, în ciuda avertismentului ferm emis de Scotland Yard şi Poliţia Metropolitană din Londra. Autorităţile i-au îndemnat pe criticii lui Margaret Thatcher să „stea departe” de ceremonie. 

UPDATE 12.08 Funeraliile lui Margaret Thatcher au început la Catedrala Sfântul Paul din Londra. În jur de 2.300 de persoane participă la ceremonia fostului premier. 

 

***

Poliţia Metropolitană din Londra a luat măsuri dure pentru a se asigura că nu se vor produce cioniri între grupurile care au organizat petreceri pentru a-şi exprima bucuria faţă de moartea şui Margaret Thatcher şi cei care o vor conduce pe aceasta pe ultimul drum, la funeraliile care vor avea loc miercuri.

 
Foto
 
Video
Au fost blocate 20 de străzi, care vor fi deschise circulaţiei pe măsura deplasării procesiunii funerare. Direcţia de transporturi londoneză a recomandat şoferilor să încerce să evite centrul oraşului pe tot parcursul zilei. Slujba va fi transmisă la televizor. 
 
Sicriul acoperit cu drapelul britanic va fi transportat mai întai cu un dric la biserica St. Clement Danes, capela forţelor aeriene britanice, aflata în centrul Londrei.
 
O lege de ordine publică controversată permite forţelor de ordine să-i aresteze pe protestatarii care se vor prezenta la funeraliile lui Margaret Thatcher. Cele mai multe grupuri au reacţionat violent duminică noapte, după ce Scotland Yard a sfătuit protestatarii că ar fi mai bine să evite cortegiul „Doamnei de Fier”. 
 
Un reprezentant al Poliţiei Metropolitane a declarat pentru cotidianul britanic „The Independent” că demonstranţii pot fi arestaţi în baza articolului 5 a legii de ordine publică, pentru că persoanele care participă la înmormântări sunt considerate deosebit de vulnerabile în faţa abuzului emoţional. 
 
Articolul 5 permite forţelor de ordine să-i reţină pe cei care „alarmează, hărţuiesc sau aduc daune”, iar ofiţerii vor putea interpreta la discreţie legea. 
 
Margaret Thatcher a lăsat instrucţiuni clare legate de ceremoniile ce vor fi oficiate după moartea sa. Trupul ei va fi incinerat, după cum şi-a exprimat dorinţa fostul lider politic. Funeraliile vor avea loc miercurea viitoare, 17 aprilie, la Catedrala Sfântul Paul din Londra.
 
În urmă cu mai mulţi ani, autorităţile britanice au anunţat că Margaret Thatcher va beneficia, atunci când va fi momentul, de o ceremonie cu toate onorurile de stat – un privilegiu rezervat în general doar membrilor Casei Regale britanice. Thatcher s-a opus însă acestei variante şi a insistat să nu primească acest tratament. 
 
 

CELE MAI IMPORTANTE ŞTIRI DESPRE MARGARET THATCHER


A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a ajuns unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei.


VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.


FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.

 


Dosare secrete : Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.

Margaret Thatcher nu şi-a dorit onoruri de stat. Fostul premier va avea o ceremonie precum cea a Prinţesei Diana

Margaret Thatcher a lăsat instrucţiuni clare legate de ceremoniile ce vor fi oficiate după moartea sa. Trupul ei va fi incinerat, după cum şi-a exprimat dorinţa fostul lider politic. Funeraliile vor avea loc miercurea viitoare, 17 aprilie, la Catedrala Sfântul Paul din Londra.

FOTO Margaret Thatcher: Schimbare politică prin curaj şi convingere

„Margaret Thatcher, personalitate marcantă a politicii britanice, a devenit prima femeie premier în 1979, la 60 de ani după un alt eveniment important al politicii britanice, ce fusese revigorată  în 1919 prin intermediul lui Nancy Astor, prima femeie parlamentar din Regatul Unit.  Ambele aveau calităţi de lider, caractere puternice, oratoria şi persistenţa în susţinerea ideilor fiind definitorii”, scrie Diana Mandache, istoric al Regalită?ii, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO Petreceri macabre în toată Anglia. Britanicii au sărbătorit moartea lui Thatcher: „A murit nenorocita!”

Geamuri sparte, poliţişti răniţi şi mai mulţi protestatari reţinuţi. Cam aşa am putea rezuma petrecerile macabre ţinute în toată Anglia, după ce britanicii au aflat că „Doamna de Fier” Thatcher a murit. Asemenea manifestări se vor repeta, spun petrecăreţii de pe insula britanică, şi pe 17 aprilie, atunci când vor avea loc funeraliile baronesei.

Funeraliile baronesei Thatcher vor avea loc miercurea viitoare. Conservatorii vor ca „Doamna de Fier“ să aibă parte de funeralii naţionale

Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher au fost stabilite pentru miercurea viitoare, 17 aprilie. Ceremonia va fi ţinută în Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a şi a mai multor personalităţi politice importante, precum Mihail Gorbaciov.

Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost o deschizătoare de drumuri, cu sau fără voia sa”

Meryl Streep, actriţa laureată cu cel de-al doilea Oscar pentru rolul său din filmul „Doamna de Fier“, a fost profund întristată de moartea lui Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat funcţia de Premier al Marii Britanii.

VIDEO Sicriul cu corpul neînsufleţit al Margaretei Thatcher a părăsit Hotelul Ritz din Londra

Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al baronesei Margaret Thatcher, fost premier britanic, a fost luat, în noaptea de luni spre marţi, de la Hotelul Ritz din Londra, unde fosta şefă a conservatorilor britanici a decedat luni dimineaţa.

Mituri demontate despre Margaret Thatcher: de la cea care nu credea că o femeie poate ajunge premier britanic la „Doamna de Fier”

Situaţia în care se afla Marea Britanie la începutul anilor 1970 era una de nerecunoscut faţă de ceea ce noi cunoaştem astăzi, fiind o ţară în haos, neimportantă la nivel internaţional, căzută sub efectele dezastruoase ale reformelor socialiste postbelice. Margaret Thatcher a fost o surpriză pentru Marea Britanie anului 1979, devenind prima femeie care ocupă poziţia de prim-ministru şi care a readus ţara printre cele mai infleunte puteri.

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga: „Am schimbat câteva cuvinte şi am fost copleşit de personalitatea doamnei Thatcher”

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a relatat luni, în legătură cu dispariţia din viaţă a fostului premier britanic, Margaret Thatcher, că a avut onoarea să o cunoască personal şi că, datorită personalităţii sale impresionante, “doamna de fier” rămâne una dintre cele mai marcante figuri politice mondiale. Titus Corlăţean a punctat calitatea doamnei Thatcher  “de om politic remarcabil, profund admirat şi respectat de poporul român”.

 

Stilul vestimentar al lui Margaret Thatcher: perlele şi geanta „Doamnei de Fier” care au făcut istorie

Dacă lumea politică îşi va aduce aminte de baroneasa Margaret Thatcher pentru măsurile sale, nici lumea modei nu va uita una dintre sursele de inspiraţie ale ultimelor sezoane. „Doamna de Fier” a fost o conservatoare până şi în stilul său vestimentar, fără să varieze de-a lungul timpului.

VIDEO Portretul „Doamnei de Fier“, în filme şi emisiuni TV

Margaret Thatcher, răpusă la 87 de ani de un atac cerebral, nu a fost portretizată doar în filmul „Doamna de Fier“ (2011), ci şi în alte producţii ce reflectă identitatea liderului politic.

Principalii lideri mondiali prezintă un ultim omagiu pentru „Doamna de Fier“

Lideri din lumea întreagă, actuali sau contemporani cu Margaret Thatcher, au ţinut să-şi exprime regretul faţă de moartea „Doamnei de Fier”, însă vestea a generat tot soiul de reacţii, un parlamentar englez urându-i „călduros” să ardă în Iad.

Mesajul lui Herman van Rompuy, după moartea lui Thatcher: „A fost o forţă care a transformat Marea Britanie şi Europa”

Margaret Thatcher, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a murit luni în urma unui atac celebral. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a transmis un mesaj de condoleanţe pentru moartea lui Margaret Thatcher.

VIDEO „Doamna de Fier“, atacată pe portativ. Cântece furioase despre Margaret Thatcher

Fostul premier al Marii Britanii a fost o sursă de insipraţie pentru artişti celebri ca Elvis Costello, Morissey şi Pink Floyd şi alţii. Însă nu în sensul bun... Margaret Thatcher a murit astăzi, la vârsta e 87 de ani, iar toată lumea transmite condoleanţe. Însă în timpul vieţii ea nu a fost tocmai pe placul tuturor.

VIDEO Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost exclusă din lumea sa şi din partid“

Actriţa americană Meryl Streep, interpreta fostului prim-ministru din Marea Britanie, a povestit cum a reuşit să intre în pielea lui Margaret Thatcher, în filmul „Doamna de Fier“ („The Iron Lady“ - n. r.), distins cu două Oscaruri şi alte 12 premii. Streep a analizat asemănările dintre ea şi Thatcher şi dificultăţile rolului.

FOTO Margaret Thatcher a murit. Burtiera neinspirată de pe Antena 3 o trimite la Spitalul Judeţean din Ilfov

Margaret Thatcher a murit luni în urma unui atac celebral. Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell. Evenimentul a produs probleme şi pentru burtierele televiziunilor.

Ce îi datorăm lui Thatcher: forma globalizării de astăzi

În vara 2009, Christian Caryl arăta în FP ce au în comun Ayatollahul Khomeini, Margaret Thatcher, Papa Ioan Paul al II-lea şi Deng Xiaoping? Se împlineau 30 de ani de la Marile Revoluţii din 1979.

Cum a condus Margaret Thatcher războiul din insulele Falkland

"Colegul meu argentinian şi cu mine am putea dezbate la nesfârşit bunele şi relele istoriei, şi mă îndoiesc că vom cădea vreodată la înţelegere". A trecut un sfert de secol de când Sir Anthony Parson, reprezentantul britanic pe lângă O.N.U., rostea aceste cuvinte, la 1 aprilie 1982, în cadrul celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite - Consiliul de Securitate.

Mesajul de pe Facebook al lui Victor Ponta, după moartea lui Margaret Thatcher

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook în care îşi exprimă regretul faţă de decesul „Doamnei de Fier“ a Marii Britanii, Margaret Thatcher, care a murit, luni, în urma unui atac cerebral. ƒ

Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a urcat unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei, devenind prima femeie care a ocupat funcţia de premier al Marii Britanii.

„Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.

FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.

 

 

 

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii FOTO Reuters
 • Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și prințul Philip, sosind la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Mesajul „Beloved Mother. Always in our hearts”, de pe coroana de flori de pe sicriul lui Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Margaret Thatcher, supranumită „Doamna de Fier” a Marii Britanii, s-a născut pe 13 octombrie 1925 și a murit pe 8 aprilie 2013 FOTO Reuters
 • Pe drumul de la Palatul Westminster la catedrala St. Paul, cortegiul funerar a fost întâmpinat și de opozanți fervenți de-ai lui Thatcher FOTO Reuters
 • Mark (stânga) și Carol (a doua de la stânga la dreapta), fiul și fiica lui Margaret Thatcher, la funeraliile mamei lor FOTO Reuters
 • Britanicii s-au așezat, încă de la primele ore ale dimineții, pe străzile pe care le va parcurge cortegiul funerar al lui Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Ffuneraliile lui Margaret Thatcher au loc miercuri, 17 aprilie, la Catedrala Sfântul Paul din Londra FOTO Reuters
 • Carol Thatcher, fiica fostul premier britanica Margaret Thatcher, care a murit la vârsta de 87 de ani, pe 8 aprilie 2013 FOTO Reuters
 • Mark Thatcher (dreapta), fiul „Doamnei de fier” a Marii Britanii, și fiica lui, Amanda (stânga) FOTO Reuters
 • Mark Thatcher, fiul fostului premier britanic Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Drapelul Marii Britanii coborât în bernă pe clădirea Parlamentului de la Londra FOTO Reuters
 • Gloria Martin, o susținătoare a fostului premier britanic Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Un susținător al fostului premier Margaret Thatcher își arată tatuajul-omagiu cu anul nașterii și cel al decesului lui Margaret Thatcher, în timp ce se alătură cortegiului funerar, în apropiere de Downing Street FOTO Reuters
 • Omagiu adus „Doamnei de fier” a Marii Britanii, cu ocazia funeraliilor sale, de către Gloria Martin FOTO Reuters
 • Britanicii s-au adunat cu mic, cu mare la funeraliile fostului premier Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Autoritățile britanice au sporit măsurile de securitate cu ocazia funeraliilor lu Thatcher FOTO Reuters
 • Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii, a fost scos miercuri dimineaţa, la ora 10.00 (12.00 ora României), din palatul Westminster pentru a fi transportat la catedrala St. Paul FOTO Reuters
 •  Peste 2.000 de personalităţi politice internaţionale, celebrităţi şi chiar foşti adversari politici ai lui Margaret Thatcher au primit invitaţia de a participa la funeraliile lui Thatcher FOTO Reuters
 • Susținătorii „Doamnei de fier” au ieșit în stradă FOTO Reuters
 • Cortegiul funerar al lui Margaret Thatcher, în drum spre catedrala St. Paul FOTO Reuters
 • Ducesa de York Sarah Ferguson (dreapta), la funeraliile lui Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Mezzosoprana Katherine Jenkins (stânga), sosind la funeraliile lui Thatcher FOTO Reuters
 • Cortegiul funerar al lui Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Cortegiul funerar al lui Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Fiul lui Margaret Thatcher, Mark, și soția acestuia, Sarah FOTO Reuters
 • Premierul britanic David Cameron, alături de soția lui, Samantha, la funeraliile lui Margaret Thatcher FOTO Reuters
 • Catedrala St. Paul din Londra, în timpul funeraliilor „Doamnei de Fier” (vedere de la cupolă) FOTO Reuters
 • Cortegiul funerar al lui Thatcher FOTO Reuters
 • Cortegiul funerar al lui Thatcher FOTO Reuters
 • Pe drumul de la Palatul Westminster la catedrala St. Paul, cortegiul funerar a fost întâmpinat și de opozanți fervenți de-ai lui Thatcher FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările