Personalitatea de fier şi politicile impuse de Margaret Thatcher. Momente-cheie din viaţa „Doamnei de Fier”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margaret Thatcher, cunoscută şi „Doamna de Fier”, a murit luni în urma unui atac cerebral. FOTO: AP
Margaret Thatcher, cunoscută şi „Doamna de Fier”, a murit luni în urma unui atac cerebral. FOTO: AP

Margaret Thatcher a fost primul premier care a avut trei mandate consecutive, realizare egalată doar de Tony Blair mult mai târziu. „Doamna de Fier” avea să devină una dintre cele mai proeminente figuri politice ale secolului XX care a reuşit să rămână în memoria colectivă drept cea mai puternică femeie lider din lume.

Margaret Tatcher a murit luni, după ce a suferit un atac cerebral, anul 2012 fiind unul în care a fost internată de mai multe ori în spital, unde a suferit intervenţii chirurgicale. Femeia politician a fost o adevărată personalitate inovatoare care a avut o contribuţie majoră la modernizarea Marii Britanii şi, implicit, la modelarea viitorului Europei. 

Începutul promiţător

Margaret s-a născut în familia Roberts în 1925, în Grantham, Linconshire, fiind fiica unui băcan. În primii ani s-a remarcat drept un elev capabil, iar când a venit vremea pentru a urma studiile superioare a fost admisă în cadrul Universităţii Oxford unde s-a instruit pentru a deveni cercetător chimist. În 1951, Margaret s-a căsătorit  cu Denis Thatcher, un afacerist prosper. Mai târziu cuplul s-a bucurat de doi copii.

Interesul lui Margaret pentru politică a apărut încă din tinereţe şi a fost o alegere fermă. Debutul pe scena politică l-a făcut prin intermediul Partidului Conservator, unde a fost membră în parlamentul Marii Britanii, în 1959. Thatcher a ocupat de-a lungul carierei sale a interacţionat cu domenii diverse şi a ocupat mai multe funcţii, printre care secretar al Ministerului Educaţiei.

După ce partidul a fost fost înfrânt în urma alegerilor din 1974, Thatcher nu a ezitat să-l provoace pe liderul de la acea vreme, Edward Heath. În ciuda neîncrederii celor care susţineau că o femeie nu ar putea obţine niciodată putere politică, Margaret a câştigat preşedinţia Partidului Conservator. Acesta a fost unul dintre cei mai importanţi paşi care i-au pavat drumul spre scaunul premierului, succes favorizat şi de recâştigare puterii conservatorilor în mai 1979.

Thatcherismul

Margaret Thatcher, o veritabilă deschizătoare de drumuri, s-a impus drept o personalitate care putea concentra o forţă politică impresionantă prin autoritate de neclintit şi energie inepuizabilă. Misiunea pe care şi-a impus-o urmărea asigurarea autonomiei oamenilor şi limitarea puterii statului. A devenit recunoscută pentru rolul major pe care l-a jucat în reformarea guvernului Marii Britanii, reducerea privilegiilor serviciilor publice şi limitarea sindicatelor. „Thatcherismul” a devenit termenul frecvent utilizat pentru a descrie politicile ferme şi inovatoare ale femeii politician. Nu puţini au fost englezii care au salutat stilul dur de conducere şi abordarea economică strictă a oficialului, însă contestatarii au susţinut că politicile lui Thatcher erau pe punctul de a distruge sistemul de protecţie socială al Marii Britanii.

Conflictul din Insulele Falkland

Un alt punct cheie al carierei sale politice a fost acela în care Thatcher a contribuit la succesul Marii Britanii asupra Argentinei în timpul războiului din Insulele Falkland, conflictul persistând între aprilie şi iunie 1982. Forţele armate britanice au deţinut controlul asupra insulelor disputate încă din secolul XIX, iar după ce negocierile privind revendicare teritoriilor au eşuat, trupele Argentinei au invadat teritoriul insular. Răspunsul a fost unul ferm: un blocaj militar şi un atac ambiţios bine planificat ale britanicilor au obţinut capitularea trupelor argentiniene. Deşi apartenenţa insulelor nu a fost clarificată, Thatcher s-a bucurat de o popularitate şi răspândită. Succesul femeii politician s-a reflectat în rezultatele alegerilor din 1983, când a fost realeasă prim-ministru al ţării.

Lecţia de putere

Deşi a fost una dintre puţinele femei lider recunoscute în întreaga lume, Thatcher a fost preocupată de a menţine o relaţie apropiată cu ceilalţi politicieni, printre care se numără fostul preşedinte american Ronald Reagan. În timpul perioadei în care s-a aflat la conducerea Marii Britanii, a început şi colapsul Războiului Rece. Prin intermediul lui Thatcher, Marea Britanie a fost un aliat convins al Statelor Unite ale Americii care s-a opus comunismului. Sovieticii au fost aceia care au numit-o pentru prima dată pe liderul britanic „Doamna de Fier”, datorită atitudinii sale neînduplecate. De asemenea, Thatcher a devenit un simpatizant al lui Mihail Gorbaciov şi a politicilor sale de „perestroika”.

Iubită, dar egal contestată

În timpul perioadei în care a fost în serviciul ţării de pe poziţia de secretar al Educaţiei, Margaret a primit porecla „Thatcher, Thatcher, Milk Snatcher” („Thatcher, Thatcher, Hoaţa de Lapte”), după ce a aplicat reduceri ale cheltuielilor publice care au eliminat porţiile gratis de lapte oferite studenţilor nevoiaşi.

Domnia lui Thatcher s-a suprapus cu o perioadă dificilă în istoria Marii Britanii. Mulţi englezi au susţinut că abordarea problemelor economice specifică premierului nu reuşea decât să înrăutăţească situaţia periculoasă în care se afla ţara. Rata şomajului creştea într-un ritm alarmant, inflaţia atingea noi valori maxime, dar şi eliminarea multor beneficii asigurate de serviciile sociale au provocat demonstraţii în masă împotriva politicilor sale.

Scena muzicii punk din Marea Britanie cunoştea o popularitate fără precedent în timpul anilor săi de conducere, premierul fiind subiectul versurilor multor cântece-protest ale trupelor celebre de la acea perioadă şi care influenţau puternic tinerii. În timp ce deciziile sale stârneau tot mai multe controverse, cântăreţii şi artiştii englezi le tratau cu superficialitate şi chiar amuzament sfidător.

Încheierea unui important capitol

Thatcher a părăsit scena politică în noiembrie 1990, după ce a dus la bun sfârşit trei mandate de prim-ministru. Britanica a primit titlul de „Baroană” şi a fost primită în rândul celor mai înalte ordine de cavaler din Anglia, Ordinul Jartierei.

Nu în ultimul rând, femeia politician a pus bazele Fundaţiei Margaret Thatcher – organizaţie care susţine comerţul liber, libera iniţiativă şi democraţia la nivel global. În ceea ce priveşte politicile Thatcheriste, Doamna de Fier îşi va păstra întotdeauna rolul decisiv din postura de lider mondial al secolului XX.


A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a ajuns unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei.


VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.


FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.


Dosare secrete : Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite