Marele geopolitician Brzezinski avertizează: Europa va deveni satelitul Rusiei, dacă liderii UE nu iau măsuri

Marele geopolitician Brzezinski avertizează: Europa va deveni satelitul Rusiei, dacă liderii UE nu iau măsuri

Brzezinski a fost consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Jimmy Carter (1977-1981)

Fostul consilier de securitate al SUA în timpul Războiului Rece, Zbigniew Brzezinski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea americană CNN că „Europa riscă să se tranforme într-un satelit al Rusiei dacă nu ia măsuri faţă de acţiunile lui Putin“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Brzezinski le-a cerut liderilor europeni şi celor americani să facă front comun împotriva Kremlinului şi să îl tragă la răspundere pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, de către separatiştii înarmaţi de Rusia.

„Instinctul îmi spune că opinia publică europeană este revoltată“, a declarat fostul consilier american, renumit pentru analizele sale geopolitice. „Aceasta chestiune umanitară este aşa de tragică, atât de dureroasă, atât de crudă şi în egală măsură de nenecesară încât europenii încet să fie cu adevărat impresionaţi. Dar ca orice altă chestiune politică, puterea decizională este în mâinile fiecărui lider european“, a mai spus Brzezinski.

„Cancelarul Angela Merkel trebuie să îşi asume faptul că predecesorul său, cancelarul Gerhardt Schroeder, a fost unul dintre creatorii dependenţei europene de resursele energetice ale Rusiei. Vrea Europa să devină un satelit? Cred că preşedintele Hollande trebuie să înţeleagă că în acest moment, nu poate să trimită armament militar avansat către Rusia, indiferent ce contracte există“, a continuat Brzezinski, referindu-se cu precădere la compania franceze producătoare de echipament militar, Mistral.  

„Premierul britanic, David Cameron, trebuie să înţeleagă că City-ul londonez a devenit un fel de Las Vegas pentru tranzacţiile financiare ruseşti. Există responsabilităţi pe care aceşti lideri trebuie să şi le asume. Discursurile lor publice sunt tot mai urmărite şi cred cu tărie că acum este un moment de mare importanţă strategică pentru viitorul acestui sistem în care trăim – lumea aşa cum o ştim“.

Întrebat dacă se întrevede un nou Război Rece între Occident şi Rusia, Brzezinski a răspuns că „noi nu am începe un Război Rece. El (n.r. Putin) a făcut-o deja. Dar de data asta pare să se fi complicat mai mult decât ar fi crezut. Suspectez că mulţi oameni din Rusia, chiar şi cei apropiaţi de el, încep să fie îngrijoraţi de modul în care s-a schimbat statutul Rusiei în lume, într-un sens negativ. Oamenii văd că Rusia începe să decadă economic, că Rusia este ameninţată de faptul că ar putea deveni un satelit al Chinei, că Rusia se auto-izolează şi se auto-discreditează“, a încheiat fostul om de stat american. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările