Marele Duce Jean al Luxemburgului a murit la vârsta de 98 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele Duce Jean al Luxemburgului, în centrul imaginii, apărând într-o fotografie de grup alături de fiul său cel mare Henric (stânga) FOTO EPA-EFE
Marele Duce Jean al Luxemburgului, în centrul imaginii, apărând într-o fotografie de grup alături de fiul său cel mare Henric (stânga) FOTO EPA-EFE

Marele Duce Jean al Luxemburgului a decedat marţi la vârsta de 98 de ani, dintre care 36 petrecuţi la domnie. Anunţul a fost făcut de succesorul său la tron, Marele Duce Henric.

Spitalizat de la mijlocul lui aprilie pentru o infecţie pulmonară, cel de-al cincilea suveran al Marelui Ducat al Luxemburgului, o ţară micuţă şi prosperă din inima Uniunii Europene, a murit la vârsta de 98 de ani, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Marele Duce Jean al Luxemburgului nu se mai afla pe tron de 18 ani, retrăgându-se în favoarea fiului său cel mare Henric.

El a condus Luxemburgul între 12 noiembrie 1964 - 7 octombrie 2000, transformându-şi ţara într-un important centru financiar.

S-a născut pe 5 ianuarie 1921, ca fiu al Marii Ducese Charlotte şi al prinţului Felix de Bourbon-Parma.

Prima parte a vieţii i-a fost marcată de Al Doilea Război Mondial, când familia sa a fost obligată să se refugieze din calea trupelor naziste în Statele Unite, apoi în Canada.

S-a întors în Europa în 1942 şi a participat la Debarcarea din Normandia în 1944.

După război, s-a căsătorit cu prinţesa belgiană Josephine Charlotte, cu care a avut cinci copii. Josephine Charlotte a murit în 2005.

„Marele Duce Jean a fost, este şi va rămâne un simbol al istoriei şi al ţării noastre“, a declarat marţi dimineaţă premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Rolul Marelui Duce este pur reprezentantiv. Conform articolului 33 al Constituţiei, el exercită singur puterea executivă, dar articolul 45 stipulează că toate actele sale trebuie contrasemnate de un ministru, care preia astfel responsabilitatea politică. În practică, el se limitează deci la respectarea deciziilor guvernului şi deputaţilor.

Funeraliile Marelui Duce Jean vor avea loc pe 4 mai la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite