Marea reformă agricolă a UE: Câştigă fermierii mici. Vezi cele mai importante schimbări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş anunţă astăzi cele mai importante măsuri ale Politicii Agricole Comune (PAC): schimbarea modului de acordare a subvenţiilor, bani direcţionaţi către agricultura ecologică, sprijin mai mare pentru fermierii mici sunt măsurile cu care Comisia Europeană vrea să modifice, după 2013, agricultura UE.

Cele mai controversate schimbări sunt cele legate de acordarea subvenţiilor. 

Cum se dau subvenţiile pentru ferme

Există un puternic curent de opinie potrivit căruia noua reformă a agriculturii UE ajută mai mult statele din est care ajung să câştige cu peste 30% mai mult din subvenţii, în defavoarea celor din Vest. Schimbarea provine din plafonarea plăţilor pentru marile exploataţii - aici pierd Franţa, Germania, Marea Britanie. Englezii au şi anunţat că se vor opune încercării Comisiei Europene de a plafona plăţile pentru „cei bogaţi" şi nu sunt de acord nici cu o alte propuneri precum rotaţia culturilor ori cu lăsarea unei părţi din pământ necultivată pentru regenerarea solului.

Dacă propunerile PAC vor trece, atunci subvenţiile se vor acorda în funcţie de suprafaţa terenului în intervalul 2014-2020. În prezent, fermierii din Franta, de exemplu, primesc bani în funcţie de mărimea producţiei, iar cei din Romania în funcţie de suprafaţa pe care o exploatează.

Marile ferme - sume plafonate

Plăţile către exploataţiile mari vor fi limitate la 300.000 de euro pe an. Potrivit AFP, această măsură este răspunsul Comisiei Europene ca, cel puţin pentru marile afaceri din domeniul agricol, plăţile să fie mult mai transparente. În acest fel, banii vor ajunge la fermierii activi şi nu la aeroporturi sau cluburi de golf cum s-a întâmplat în trecut, scrie AFP.

Acte simplificate pentru fermele mici

Încărcătura administrativă este, în prezent, la fel de mare pentru fermierii mari, ca și pentru cei mici, iar noul PAC propune plata mult mai simplificată. Va exista doar verificarea existenței fermei, mai puțină birocrație şi un sistem voluntar potrivit căruia fermierii pot opta până în 2014. Fermieri din cele mai bogate state din Vestul Europei au reclamat birocraţia excesivă şi sutele de acte şi avize pe care trebuie să le completeze dacă iau subvenţii pentru fermele lor.

Eco-reforma, bani mai mulţi

Un procent de 30% din sprijinul direct acordat de UE va fi condiţionat de măsuri de protecţie a mediului. Acestea includ diversitatea culturilor şi plantarea a cel puţin trei specii pe o exploataţie. O cultură nu poate ocupa mai mult de 70% din terenulul pentru care se cere subvenţie, iar 7% din pământ va trebui lăsat necultivat pentru a proteja mediul şi pentru a încuraja regenerarea zonei.

Alte schimbări: ferme pentru tineri şi afaceri la ţară

Noul PAC vine cu 25% mai mulți bani pentru fermierii tineri, care de abia își deschid o fermă - bani suplimentari pentru primii 5 ani de activitate, cei mai grei, când fermierii trebuie să-și facă investiții de modernizare.

Investiţiile pentru micro-intreprinderi locale şi regionale sunt încurajate. Cei care încep o afacere în acest domeniu pot primi maxim 70.000 de euro pe cinci ani - sume fixe care vor fi date efectiv, nu pe principul rambursării sau pe decontări de facturi. Exemplu de proiecte ce pot fi finanţate: deschiderea unui atelier auto, investiţii în agroturism, etc

Banii vor fi direcţionaţi în special pentru dezvoltarea produselor locale, a traseelor scurte, a agriculturii ecologice. România de exemplu are un singur produs recunoscut la nivel european ca «produs de calitate » - magiunul de Topoloveni - faţă de aproape 300 în Italia sau 100, în Germania.

Măsurile propuse astăzi de PAC se vor adopta până la începutul lui 2013 - guvernele trebuie să adopte legislația și să ia toate deciziile care țin de ele.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite