Marea Neagră va fi supravegheată „la sânge”. Rusia va crea un sistem „inteligent” de monitorizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Alamy Arhiva Adevărul / Radar rusesc Don-2N
Foto: Alamy Arhiva Adevărul / Radar rusesc Don-2N

Un sistem informatic cu elemente de inteligenţă artificială este în curs de dezvoltare de către specialiştii de la Institutul de Cercetare pentru Comunicaţii Radio pe Distanţă Lungă.

Specialiştii Institutului de Cercetare pentru Comunicaţii Radio pe Distanţă Lungă (NIIDAR) dezvoltă un sistem informaţional cu elemente de inteligenţă artificială pentru a controla situaţia din zona marină apropiată şi îndepărtată a Mării Negre. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat TASS de Yuri Anoshko, director general al Institutului de inginerie radio JSC, numit după Academicianul A.L. Mints (RTI) şi JSC NPK NIIDAR (textul integral al interviului va fi publicat pe site-ul web TASS la ora 08:00).

El a remarcat că acum, alături de sarcinile radar primare de detectare a navelor şi aeronavelor neprietenoase în Marea Neagră, este nevoie de o monitorizare globală a situaţiei din întreaga regiune a Mării Negre.

„În momentul de faţă, Institutul de Cercetare pentru Comunicaţii Radio pe Distanţă Lungă dezvoltă un model full-size al unui sistem informaţional care poate rezolva problema determinării situaţiei din zona marină apropiată şi îndepărtată a Mării Negre. Este un model scalabil. Platformă hardware şi software care va permite monitorizarea situaţiei maritime în timp real”, a spus CEO-ul RTI.

Potrivit lui Yuri Anoshko, sistemul primeşte date din diverse surse deschise şi închise, procesează automat informaţii şi determină situaţia actuală în regiunea selectată. „Folosind algoritmi de învăţare automată şi elemente de inteligenţă artificială în procesarea ulterioară, sistemul va face posibilă detectarea abaterilor de la situaţia normală, detectarea şi însoţirea obiectelor potenţial periculoase şi emiterea automată de notificări corespunzătoare pentru autorităţile militare de comandă şi control”, a spus el. .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite