Marea Britanie şi UE au căzut de acord asupra proiectului privind viitoarele relaţii bilaterale după Brexit. Pedro Sanchez ameninţă cu dreptul de veto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui text care stabileşte cadrul cooperării dintre cele două părţi, după Brexit, deşi cearta cu Spania privind Gibraltarul încă trebuie soluţionată înainte ca liderii UE să se întâlnească, duminică, pentru a aproba pactul.

Veştile de joi au determinat o creştere de un procent  a lirei sterline, investitorii fiind mai încrezători că cele 18 luni de negocieri încurcate şi tensionate dau rod, păstrând Marea Britanie aproape de cea mai mare piaţă de desfacere a sa şi asigurând că nu se vor schimba prea multe în timpul perioadei de tranziţie, care va dura până cel puţin la sfârşitul anului 2020.

„Cetăţenii britanici vor ca Brexit-ul să fie rezolvat. Ei vor un acord bun care să ne plaseze pe drumul unui viitor mai luminos,” a declarat prim-ministrul Theresa May în Parlamentul de la Londra.

„Acordul care ne va permite să facem asta este acum la îndemâna noastră. În cele 72 de ore cruciale care sunt în faţa noastră, voi face tot posibilul ca să-I aduc poporului britanic.”

Purtătorul de cuvânt al Theresei May a spus că aceasta crede că poate câştiga votul în Parlament pentru acordul privind Brexit-ul, care se va ţine luna viitoare, însă mulţi dintre cei pe care premierul trebuie să-i atragă de partea sa nu par a se lăsa convinşi.

Câţiva colegi de-ai săi conservatori, care-şi doresc o delimitare cât se poate de clară de UE, au acuzat-o pe May de „trădarea Brexit-ului”, în timp ce liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a numit rezultatul negocierilor „cel mai rău din toate lumile”, pentru că păstrează Marea Britanie legată de imensa piaţă economică a UE, însă fără a avea vreun cuvânt de spus în ceea ce priveşte reglementările sale.

După ce un proiect de acord de săptămâna trecută a stabilit termenii ieşirii Marii Britanii din UE în martie 2019, May s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, miercuri, sperând că vor finaliza un angajament ambiţios privind viitoarele relaţii bilaterale, care ar putea să-l ajute pe premierul britanic să obţină susţinere acasă pentru întregul pachet Brexit.

Acordul are însă de străbătut un drum anevoios odată ce ajunge în Parlamentul britanic puternic divizat, cu facţiuni eurosceptice şi pro-europene şi multe nuanţe de gri între cele două.

Oficialii UE au spus că există o înţelegere solidă şi că problemele care au rămas nerezolvate nu ar trebui să afecteze acordul final de duminică, care ar trebui să treacă de votul celor 27 de state.

Pincipala întrebare este dacă Spania, care profită de Brexit pentru a aduce greutatea Uniunii Europene în spatele campaniei sale de a revendica Gibraltarul de la Marea Britanie, poate fi convinsă să aibă răbdare.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a scris pe Twitter, joi seară: „După conversaţia mea cu Theresa May, poziţiile noastre rămân foarte îndepărtate. Guvernul meu va apăra întotdeauna interesele Spaniei. Dacă nu vor fi schimbări, ne vom exprima dreptul de veto asupra Brexit-ului.”

May ar trebui să se întâlnească iar cu Juncker în ajunul summitului, sâmbătă la ora locală 18:00, pentru a cădea de acord că textul final e gata pentru a fi semnat de liderii europeni.

Deşi acordul de retragere are nevoie de o majoritate calificată, şi nu de unanimitate, Uniunea Europeană mereu urmăreşte să existe consens în ceea ce priveşte chestiuni sensibile de acest fel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite