Marea Britanie: Theresa May îşi pierde sprijinul în propriul partid

Marea Britanie: Theresa May îşi pierde sprijinul în propriul partid

Theresa May, şefa Partidului Conservator britanic Foto: Guliver/Getty Images

Până la 40 de parlamentari conservatori se pregătesc să semneze o scrisoare de neîncredere în premierul britanic, Theresa May, relatează „The Independent“, precizând că numărul necesar de semnături pentru declanşarea unei proceduri care să conducă la contestarea conducerii Partidului Conservator este de 48.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, câţiva  parlamentari s-au decis în ultimele săptămâni să se alăture acestui demers, ca urmare a faptului că executivul condus de Theresa May a fost în mijlocul unor scandaluri legate de hărţuire sexuală şi de o gafă făcută de şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson.
 
După Congresul Partidului Conservator de la începutul lui octombrie, când discursul lui May nu a fost deloc convingător, lista celor care intenţionau să semneze o astfel de scrisoare conţinea aproximativ 35 de nume.
 
Numai că demisia ministrului Apărării, Michael Fallon, gafa făcută de ministrul de Externe, Boris Johnson, în cazul unei femei cu cetăţenie britanică şi iraniană care a fost arestată în Iran şi care i-ar putea aduce acesteia o pedeapsă suplimentară, precum şi diviziunile legate de Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) au contribuit la nemulţumirile din partid.
 
În acest timp, notează BBC, Theresa May s-a întâlnit luni cu oameni de afaceri britanici, dar şi din Uniunea Europeană, care s-au arătat îngrijoraţi cu privire la relaţiile comerciale post-Brexit.
 
Aceştia vor mai multă claritate în acest sens din partea Londrei, subliniind necesitatea unei înţelegeri de tranziţie care să păstreze situaţia actuală a comerţului şi după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.
citeste totul despre: