Marea Britanie: Suspendarea Parlamentului, analizată de Curtea Supremă

Marea Britanie: Suspendarea Parlamentului, analizată de Curtea Supremă

Premierul Boris Johnson în Parlamentul britanic

În Marea Britanie Curtea Supremă va analiza începând de marţi decizia premierului Boris Johnson de a suspenda activitatea parlamentului într-o perioadă politică crucială dinaintea Brexitului, care ar urma să se producă la 31 octombrie.

Cei 11 judecători ai instanţei supreme audiază de fapt două apeluri: unul al guvernului împotriva deciziei Curţii de Sesiune din Scoţia care a hotărât că suspendarea a fost ilegală, iar al doilea introdus de opozanţi ai Brexit împotriva unei decizii a Înaltei Curţi de la Londra care a hotărât că suspendarea a fost legală. 

Regina Elisabeta a II-a a suspendat temporar parlamentul la cererea premierului Johnson, suspendare intrată în vigoare de pe 10 septembrie şi care va dura până pe 14 octombrie. 

Premierul Johnson a spus că aşteaptă pronunţarea deciziei Curţii Supreme aşteptată pentru joi 19 septembrie şi şi-a declarat respectul pentru puterea judecătorească, spunând că independenţa sa reprezintă una dintre "gloriile Regatului Unit". 

Aceasta este a doua oară când completul de 11 judecători - componenţa aproape completă a Curţii Supreme care este formată din 12 magistraţi - este întrunit, prima oară fiind în 2017 când a decis că guvenul nu poate declanşa Brexit fără aprobarea parlamentului. 
 
Se preconizează că audierile în acest dosar se vor desfăşura timp de trei zile, cu probe din trei procese separate din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord.
 
Johnson a respins apelurile de reconvocare a Parlamentului, insistând că el nu a indus-o în eroare pe regina Elisabeta a II-a atunci când i-a cerut să aprobe suspendarea.
 
El a declarat că a solicitat suspendarea pentru a i se permite să prezinte într-o nouă sesiune parlamentară un program de îmbunătăţire a serviciilor de sănătate, poliţie şi cu alte "priorităţi ale oamenilor".
 
Militanta anti-Brexit Gina Miller, reclamant principal în procesul din Anglia, a spus că miza problemei este "mult mai importantă decât Brexitul".
 
"Este despre cum suntem guvernaţi, despre menţinerea vechilor noastre libertăţi democratice şi despre încercarea de a opri cu orice preţ crearea unui precedent periculos care ameninţă constituţional, politic şi economic să ne ruineze pe toţi", a scris luni Miller în ziarul Independent.
 
Dacă cei 11 judecători vor decide că suspendarea este ilegală, parlamentul s-ar putea reuni din nou deja săptămâna viitoare. Săptămâna trecută, cea mai înaltă instanţă a Scoţiei a declarat suspendarea ilegală, deoarece are scopul vădit de a obstrucţiona parlamentul.
 
Într-un videoclip adresat alegătorilor britanici şi difuzat luni pe Twitter, Boris Johnson a spus că unii parlamentari "au considerat că suspendarea a fost antidemocratică, chiar dacă le-am oferit de două ori posibilitatea unor alegeri, refuzate cu laşitate de ei".
 
"Aceşti oameni au avut trei ani să se gândească la Brexit", a mai arătat Johnson. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: