Marea Britanie speră că va fi bine, dar se pregăteşte pentru ce e mai rău. Patru nave militare, pregătite să apere zonele de pescuit în cazul unui Brexit fără acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navă britanică,FOTO Royal Navy
Navă britanică,FOTO Royal Navy

Patru nave de patrulare ale Royal Navy vor fi pregătite de la 1 ianuarie să protejeze zonele de pescuit din apele britanice în cazul unui Brexit fără acord, un scenariu tot mai probabil, având în vedere situaţia negocierilor dintre Londra şi Bruxelles privind relaţiile comerciale post-Brexit.

Respectivele nave vor avea dreptul să oprească, să controleze şi să sechestreze orice navă de pescuit din UE care intră în zona economică exclusivă a Regatului Unit, care se poate întinde în anumite locuri până la o distanţă de 320 de kilometri de ţărm, scrie The Guardian.

Surse navale au declarat pentru publicaţia engleză că misiunea a fost plănuită cu mult timp în urmă, dar a fost demarată după ce guvernul conservator a dublat numărul total de vase de patrulare de la patru la opt, parţial având în vedere o posibilă criză cauzată de un Brexit fără acord.

„Am muncit mult pentru a ne asigura că suntem pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat  o sursă din Royal Navy.

Chiar dacă navele de patrulare sunt dotate cu mitraliere, probabilitatea ca acestea să fie folosite împotriva unor nave de pescuit care aparţin unor state membre ale Uniunii Europene, este extrem de scăzută. Procedura standard este întâmpinarea navei despre care se crede că încalcă regulile internaţionale şi inspectarea acesteia în cazurile în care autorităţile britanice cred că este necesară o astfel de măsură.

În cazuri mai extreme, nava care aparţine UE poate fi sechestrată temporar şi condusă în cel mai apropiat port britanic. „Nimeni nu va trage focuri de avertisment pentru pescarii francezi: armele sunt acolo pentru a fi folosite doar când există un pericol real pentru viaţa cuiva”, a clarificat sursa citată de The Guardian. 

Pescuitul este una dintre principalele probleme asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil „no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit „va prelua înapoi controlul”.

Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, lucru solicitat, însă, puternic de către ţările UE cu interese în industria pescuitului. În timpul săptămânii, reprezentanţii UE au propus extindere cu un an a perioadei de tranziţie în domeniul pescuitului pentru a permite negocierea unei înţelegeri. 

„Înţelegem faptul că Regatul Unit doreşte să-şi controleze apele, dar trebuie să înţeleagă, totuşi, aşteptările legitime ale flotelor de pescuit europene bazate pe decenii şi, în unele cazuri, chiar secole de acces în acele ape”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite