Marea Britanie pune bazele unui plan împotriva atacurilor cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii Marii Britanii, alături de mai multe companii, înfiinţează un parteneriat de combatere a atacurilor cibernetice.
Oficialii Marii Britanii, alături de mai multe companii, înfiinţează un parteneriat de combatere a atacurilor cibernetice.

Guvernul din Marea Britanie împreună cu alte 160 de companii din ţară vor pune bazele Parteneriatului de Schimb de Informaţii privind Securitatea Cibernetică (Cyber Security Information Sharing Partnerhips – CISP), program care urmăreşte să îmbunătăţească apărarea împotriva atacurilor cibernetice, după o amânare de două luni.

Începând cu ziua de miercuri, guvernul britanic şi companiile participante la program se vor alătura unui efort susţinut de informare şi de combatere împotriva atacurilor cibernetice care au provocat scurgerea de informaţii importante şi pierderi de miliarde de lire sterline, potrivit publicaţiei „The Financial Times”.

Timp de mai mulţi ani, serviciile secrete ale Marii Britanii s-au concentrat în mod special asupra ameninţărilor de terorism din partea jihadiştilor, iar ultima perioadă a fost marcată de un val tot mai agresiv de atacuri cibernetice sponsorizate de ţări precum Rusia şi China.

CISP are rolul de a veni în ajutorul guvernului britanic şi al firmelor din sectorul privat pentru a face schimb de informaţii confidenţiale privind ameninţările cibernetice din prezent şi pentru a oferi o modalitate de a le combate.

Noul acord de cooperare va permite companiilor să folosească în comun toate resursele în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice, potrivit lui Francis Maude, Secretarul de Stat al Marii Britanii.

Ştim că atacurile cibernetice au loc la nivel industrial şi că marile companii sunt de departe cele mai mari victime în ce priveşti spionajul industrial şi furtul intelectual, ceea ce generează pierderi de miliarde de lire sterline anual”, a declarat Maude.

Însă înfiinţarea unui asemenea parteneriat nu a fost o sarcină uşoară, acesta fiind iniţial implementat sub forma unui proiect-pilot care a funcţionat în ultimele 15 luni.

Companiile care pierd bunuri intelectuale valoroase în urma unui atac cibernetic sunt, în general, reticente în a-şi dezvălui pagubele, din cauza riscului de a atrage acuzaţii care indică un sistem de securitate neperformant, lipsă de profesionalism.

Pe de altă parte, multe dintre companii se află în relaţie de competitivitate între ele, astfel încât este absolut necesară prezenţa imparţială a guvernului care să gestioneze schimbul de informaţii.

Recent, Uniunea Europeană a dezvăluit planurile de a lansa o directivă obligatorie potrivit căreia companiile vor fi nevoite să facă publice cazurile de atacuri cibernetice. Însă mai mulţi oficiali britanici au criticat propunerea, care ar putea încuraja marile societăţi să pretindă că nu au existat asemenea atacuri.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite