Marea Britanie: Planificatori ai armatei, în ministere-cheie pentru a gestiona activitatea post-Brexit. Poliţia sfătuieşte comercianţii să întărească securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldati brexit

Peste 10 planificatori ai armatei au fost desfăşuraţi de Ministerul Apărării din Marea Britanie (MoD) în ministere-cheie din guvernul de la Londra în contextul în care Regatul Unit se pregăteşte pentru ieşirea din Uniunea Europeană, scrie The Observer.

Şase planificatori ai armatei au fost trimişi la guvern, patru la forţele de frontieră, trei la Ministerul de Externe şi unul la Ministerul Transporturilor, potrivit ziarului britanic.

Surse la curent cu acest demers au declarat că unele ministere au solicitat asistenţă în vederea planificării activităţii în cazul unui Brexit fără un acord.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunţat că va pune în stare de alertă 3.500 de militari, în eventualitatea în care ministerul menţionat va trebui să ajute alte departamente ale guvernului, de exemplu în porturi sau aeroporturi, în cazul unui Brexit fără acord.

Într-o intervenţie în Camera Comunelor, ministrul apărării Gavin Williamson a informat că respectivul contingent va include militari „din serviciul activ şi rezervişti“, care vor fi pregătiţi pentru a se implica în activităţile pe care le vor avea de îndeplinit.

Tot în acest context, poliţia britanică a sfătuit comercianţii să ia în considerare angajarea de agenţi de securitate suplimentari pentru a face faţă temerilor legate de lipsa de alimente şi de alte bunuri în cazul unui Brexit fără acord, relatează CNN.

Poliţia Metropolitană din Londra a declarat că preocupările legate de lipsa de bunuri ar putea duce la "o creştere semnificativă a numărului de clienţi"şi sugerează că magazinele ar trebui să ia în considerare planificarea pentru securitate suplimentară.

Declaraţia arată că, în timp ce "nu a fost emis nici un sfat în legătură cu jafurile", poliţia "are aceste convorbiri pentru a reduce la minimum solicitările către autorităţi în caz de aglomeraţii sau cozi mari în magazine, ca parte a angajamentului nostru regulat de contingenţă civilă cu întreprinderi şi parteneri. " 

James Martin, consilier pe politici în domeniul criminalităţii la British Retail Consortium, a declarat vineri că comercianţii din Marea Britanie sunt bine informaţi în materie de securitate.

"Chiar dacă circumstanţele se schimbă, comercianţii sunt bine pregătiţi pentru a oferi măsuri de securitate eficiente pentru a proteja clienţii şi angajaţii. British Retail Consortium şi membrii noştri vor continua să lucreze cu poliţia pentru a face acest lucru", a spus Martin.

"Comercianţii din toată ţara vor continua să colaboreze cu poliţia şi cu alţi parteneri pentru a menţine magazinele în stare de funcţionare".

Dave Lewis, directorul executiv al lanţului de supermarketuri Tesco, a relatat că distribuitorul lucrează cu furnizorii la depozitarea bunurilor neperisabile - cum ar fi produsele alimentare conservate - în cazul în care Marea Britanie pleacă din Uniunea Europeană pe 29 martie fără un acord.

"Cea mai mare provocare va fi în cazurile în care nu se pot aplica astfel de măsuri, când vine vorba de alimente proaspete, care nu pot fi depozitate", a declarat Lewis într-o conferinţă de presă.

"Ca toţi comercianţii, ne-am dori să nu existe nici un fel de probleme la graniţă, având în vedere că Marea Britanie importă aproximativ jumătate din alimentele proaspete pe care le consumă", a adăugat el.

Potrivit Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, 30% din alimentele consumate în Marea Britanie proveneau din ţări din Uniunea Europeană în 2017.

Avertismentul premierului Theresa May

Şefa executivului britanic Theresa May a avertizat cu privire la ''o încălcare catastrofală şi de neiertat a democraţiei'' dacă parlamentarii ţării sale resping acordul privind Brexit-ul şi dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană, informează duminică Press Association.

Cu doar două zile înaintea unui vot în Camera Comunelor asupra acordului privind retragerea din UE, premierul britanic a făcut apel la parlamentari ''să facă ceea ce este bine pentru ţară'' şi să-i sprijine controversatul plan de ''divorţ''. May a apreciat că Marea Britanie riscă să părăsească UE fără un acord sau, dacă parlamentarii nu sunt dispuşi să-şi asume nesiguranţa pe care o presupune un Brexit fără acord, atunci Marea Britanie s-ar putea să nu mai părăsească deloc UE.

În ceea ce a descris drept ''cea mai mare şi cea mai importantă decizie pe care orice parlamentar al generaţiei noastre va fi nevoit s-o ia'', premierul May a insistat că a sosit momentul ca oamenii politici ''să se achite'' de sarcinile lor în faţa poporului.

Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană la 29 martie fără un acord privind comerţul şi frontierele, atunci reglementările blocului comunitar vor înceta să se mai aplice Regatului Unit, care va renunţa la aranjamente comune precum regulile traficului aerian sau acordurile comerciale cu ţări terţe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite