Marea Britanie, oficial pe lista statelor care permit căsătoria gay

Marea Britanie, oficial pe lista statelor care permit căsătoria gay

David Cameron, desi conservator, a sustinut aceasta lege pentru a castiga un capital de imagine

Legislatorii britanici au promulgat astăzi o lege prin care legalizează căsătoriile persoanelor homosexual în Anglia şi Ţara Galilor, fiind semnată în această după-amiază de Regina Elizabeta a IIa. Primele căsătorii între persoanele de acelaşi sex vor putea fi realizate anul viitor.

Camera inferioară a Parlamentului Britanic a aprobat modificările finale ale legii, marţi 16 iulie. Premierul David Cameron a susţinut personal actul normativ pentru a demonstra că partidul pe care îl conduce are vederi progresive. Totuşi, unii colegi Conservatori ai lui Cameron, s-au declarat iritaţi de decizia premierului, invocând credinţa creştină că un mariaj nu poate avea loc decât între o femeie şi un bărbat.  

După o dezbatere de două ore, Camera Comunelor a adoptat legea. Prim-ministrul David Cameron se află într-o postură delicată, deoarece mulţi colegi de partid i-au reproşat că este prea liberal. Din această cauză, britanicul riscă să piardă o importantă susţinere chiar din interior formaţiunii politice pe care o conduce.

Legea a primit şi semnătura oficială a Reginei Elizabeta a IIa, fiind o măsură formală, care păstrează totuşi tradiţia monarhiei britanice.

Până acum, cuplurile homosexuale puteau întocmi „parteneriate civile“, având practic aceleaşi drepturi ca şi într-un mariaj.  Susţinătorii căsătoriei între persoanele de acelaşi sex consideră că parteneriatul civil lasă impresia că relaţiile gay oficializate sunt inferioare, iar prin legea promulgată astăzi, nu va mai exista niciun tip de discriminare.

„Titlul acestei legi ar putea fi Mariaj, dar de fapt este vorba despre libertate şi respect“, a declarat Secretarul de stat pentru Cultură, Maria Miller. Ea a adăugat că tradiţionaliştii nu ar trebui să simtă că acest concept al căsătoriei este în vreun fel subminat.

Primele legi care au permis mariajul între persoane de acelaşi sex au întrat în vigoare la începutul secolului actual. În prezent, 13 state – majoritatea în Europa- şi anumite regiuni sub-naţionale (părţi din Mexic sau Statele Unite) permit căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările