Marea Britanie: Nigel Farage revine în politică şi relansează bătălia pentru un Brexit dur

Marea Britanie: Nigel Farage revine în politică şi relansează bătălia pentru un Brexit dur

Nigel Farage Foto: EPA

Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic antieuropean UKIP, a fost numit sâmbătă vicepreşedinte al mişcării pro-Brexit „Leave Means Leave“, alături de care se declară decis să relanseze bătălia pentru o ruptură clară de Uniunea Europeană, relevă agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un articol de opinie publicat în cotidianul „The Daily Telegraph“, Farage a afirmat că are de gând să contracareze „planul Chequers“ privind Brexitul prezentat luna trecută de şefa Executivului de la Londra, Theresa May, pe care el îl descrie ca fiind o propunere „frauduloasă“ ce vizează să păstreze legăturile comerciale strânse cu Uniunea Europeană după ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, prevăzută pentru 29 martie 2019.
 
Potrivit lui, acest plan este o „trădare laşă“ şi va împiedica Regatul Unit să „recâştige controlul asupra frontierelor sale, drepturilor sale de pescuit“ sau să desfăşoare relaţii comerciale la nivel mondial.
 
În acest context, Farage vrea să participe activ la următoarea campanie a mişcării „Leave Means Leave“ („a pleca înseamnă a pleca“, în trad.), în cadrul căreia vor fi organizate diverse adunări şi un tur cu autocarul prin Marea Britanie. 
 
„În ultimele luni, şi mai ales după trădarea de la Chequers, numeroase persoane m-au oprit pe stradă şi m-au întrebat «când reveniţi?» (în politică, n. red.)“, a explicat el. „Ei bine, acum aveţi răspunsul: am revenit“, a adăugat Nigel Farage, care a renunţat la şefia UKIP la scurt timp după referendumul privind Brexitul din 23 iunie 2016, estimând că în urma votului favorabil privind ieşirea din UE şi-a atins obiectivul politic.
 
Prezentat în iulie, „planul Chequers“ (după numele reşedinţei de vară a premierilor britanici) a provocat demisia ministrului pentru Brexit, David Davis, urmată la scurt timp de cea a ministrului de Externe Boris Johnson, amândoi considerând că premierul Theresa May are o abordare prea conciliantă în privinţa ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: