Marea Britanie: Negocierile comerciale cu UE sunt „într-o situaţie gravă“, lipsa unui acord este foarte probabilă

Marea Britanie: Negocierile comerciale cu UE sunt „într-o situaţie gravă“, lipsa unui acord este foarte probabilă

foto shutterstock

Biroul premierului britanic Boris Johnson a anunţat, joi, că negocierile comerciale cu Uniunea Europeană sunt ”într-o situaţie ”foarte gravă” şi că nu se va ajunge la un acord dacă blocul nu îşi va schimba substanţial poziţia, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timpul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Johnson a spus că ”timpul este foarte scurt, iar acum  pare foarte improbabil că nu se va ajunge la un acord dacă poziţia UE nu se va schimba substanţial”, a anunţat biroul acestuia într-un comunicat.

”Premierul a subliniat că negocierile sunt acum într-o situaţie gravă”.

Johnson a afirmat că Marea Britanie a încercat că accepte solicitările ”rezonabile” ale UE referitoare la asigurarea unor condiţii corecte pe piaţă, dar că, deşi distanţa s-a micşorat, există încă diferenţe fundamentale.

Acesta a mai spus că în privinţa pescuitului, un alt subiect dificil, Marea Britanie ”nu poate accepta o situaţie în care să fie singura ţară suverană din lume care să nu îşi poată controla accesul în apele teritoriale o perioadă lungă de timp” şi nici cote care să îi afecteze industria pescuitului.

”Poziţia UE în acest domeniu este pur şi simplu nerezonabilă şi, dacă va fi un acord, este nevoie de o schimbare semnificativă”, potrivit comunicatului.

”Primul ministru a reiterat că a mai rămas puţin timp. Acesta a spus că, dacă nu va putea fi încheiat un acord, Marea Britanie şi UE se vor despărţi prietene, iar Marea Britanie va  efectua tranzacţii cu UE în termeni similari celor cu Australia”.

Australia nu are un acord comercial de liber-schimb cu UE, iar majoritatea relaţiilor comerciale au loc în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările