Marea Britanie se joacă cu nervii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Guvernul britanic a dat duminică asigurări că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie, în ciuda faptului că premierul Boris Johnson a fost obligat de Parlament să trimită Uniunii Europene o scrisoare nesemnată prin care a solicitat o amânare. Duminică dimineaţă, ambasadorii UE la Bruxelles s-au reunit într-o scurtă şedinţă şi au demarat procedura scrisă pentru încheierea şi semnarea Acordului de Brexit.

Camera Comunelor din Parlamentul britanic respins, sâmbătă,din nou solicitarea premierului Boris Johnson de a adopta noul acord cu UE pentru Brexit, prin votarea unui amendament care spune că Brexitul se petrece după adoptarea legislaţiei necesare. Efectul este foarte posibila amânarea datei de 31 octombrie pentru Brexit. Şedinţa Parlamentului britanic s-a desfăşurat concomitent cu un mega protest al susţinătorilor rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. În centrul Londrei s-au adunat simultan cu dezbaterea din Parlament zeci de mii de oameni, care au cerut organizarea unui nou referendum privind UE. 

Participanţii au fluturat steaguri ale UE şi au solicitat stoparea procedurii de Brexit. Şedinţa Parlamentului s-a ţinut pentru prima dată după 37 de ani într-o zi de sâmbătă, dată fiind urgenţa unei decizii privind momentul şi condiţiile Brexit-ului. „Guvernul trebuie să ceară o extindere a Articolului 50, în conformitate cu Actul Benn şi să clarifice cum intenţionează să procedeze", a transmis Camera Comunelor într-un mesaj postat pe Twitter. 

Deputatul independent Oliver Letwin şi colegul laburist Hilary Benn au propus un amendament care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Acesta a fost votat cu 322 de voturi pentru şi 306 împotrivă.

 Forţat de parlamentul de la Londra să ceară o amânare a Brexit-ului, premierul Boris Johnson a susţinut că nu va face acest lucru şi nici legea nu îl obligă. „Nu voi negocia nicio amânare cu UE, nici legea nu mă obligă să fac acest lucru (...) Poziţia mea rămâne neschimbată: nicio amânare şi eu voi continua să fac tot ce pot ca BREXIT-ul să se producă la 31 octombrie”, a spus el.

Scrisorile lui Boris Johnson

Guvernul britanic a dat duminică asigurări că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie, în ciuda faptului că premierul Boris Johnson a fost obligat de parlament să trimită Uniunii Europene o scrisoare nesemnată prin care a solicitat o amânare, informează Reuters. „Vom ieşi din UE până la 31 octombrie. Avem mijloacele şi capacitatea de a face asta“, a declarat televiziunii Sky News ministrul Michael Gove, însărcinat cu pregătirile în vederea unui Brexit fără acord.

„Scrisoarea a fost trimisă, deoarece parlamentul a cerut să fie trimisă (...), însă parlamentul nu poate schimba decizia premierului, parlamentul nu poate schimba politica sau hotărârea guvernului“, a insistat el.

 De fapt, Johnson i-a trimis preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, trei scrisori. Prima, o notă din partea ambasadorului britanic la UE, în care explică faptul că guvernul nu face altceva decât să respecte legea; a doua - o fotocopie nesemnată a textului pe care a fost obligat să îl scrie conform aşa-numitei Legi Benn; şi a treia - o scrisoare în care prim-ministrul declară că nu doreşte o amânare.

„Am arătat clar de când am ajuns prim-ministru şi am explicat clar din nou, astăzi, parlamentului punctul meu de vedere şi poziţia guvernului, conform cărora o nouă amânare ar dăuna interesului Regatului Unit şi al partenerilor noştri din UE, precum şi relaţiilor dintre noi“, arată ultima scrisoare.

 Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a confirmat că a primit mesajul lui Johnson şi a scris pe  Twitter că urmează să se consulte cu liderii Uniunii Europene privind reacţia la semnalele de la Londra. UE spune că a luat notă de pachetul de scrisori trimise de Boris Johnson, dar că aşteaptă ca Regatul Unit să decidă care va fi urmarea. 

Între timp, statele membre demarează ratificarea Acordului de Retragere. Duminică dimineaţă ambasadorii UE la Bruxelles s-au reunit într-o scurtă şedinţă şi au demarat procedura scrisă pentru încheierea şi semnarea Acordului. Textele juridice vor fi apoi trimise Parlamentului European pentru continuarea aprobării documentului.  Votul deputaţilor europeni era iniţial prevăzut pentru 24 octombrie la Strasbourg. Grupul Brexit din Parlamentul European se reuneşte astăzi, pentru a analiza situaţia. 

Condiţiile opoziţiei

Keir Starmer, ministrul din umbră al Brexitului, a sugerat că Partidul Laburist ar putea susţine Legea Brexitului dacă aceasta ar prevedea şi organizarea unui al doilea referendum, scrie The Guardian. În ciuda obiectărilor făcute de formaţiunea politică cu privire la termenii ieşirii Marii Britanii din UE, laburiştii ar fi dispuşi să susţină legea. 

Starmer a mers mai departe decât liderul partidului din care face parte, Jeremy Corbyn, care a declarat înainte că laburiştii nu vor vota pentru versiunea lui Boris Johnson chiar dacă ar avea ataşat un al doilea referendum. Johnson va încerca luni să îi convingă pe parlamentarii britanici să accepte principiile acordului Brexit pe care l-a negociat la Bruxelles, iar marţi va fi votată legislaţia relaţionată. 

 Prim-ministrul este încrezător că are suficient sprijin pentru acordul lui, dar este posibil ca legea să fie amendată pentru a fi adăugate schimbări sugerate de opoziţie. Starmer a afirmat că acordul lui Johnson conţine „o trapă spre no deal”, dar a sugerat că Partidul Laburist că l-ar putea sprijini dacă asta ar însemna obţinerea unui al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din Blocul Comunitar.

Macron i-a cerut lui Jonshon să clarifice situaţia

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut premierului britanic Boris Johnson o clarificare rapidă asupra situaţiei acordului privind Brexitul, după ce Camera Comunelor a amânat sâmbătă votarea acestuia, a anunţat Palatul Elysee, citat de AFP. Potrivit preşedinţiei franceze, Macron şi Johnson au avut o convorbire telefonică sâmbătă după-amiaza. ''Un acord a fost negociat, aşadar de acum înainte parlamentului britanic îi revine să spună dacă îl aprobă sau îl respinge. Trebuie un vot pe fond. O amânare suplimentară nu este în interesul nimănui'', a indicat preşedintele Franţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite