Marea Britanie: Jeremy Corbyn lansează cel mai radical program electoral al laburiştilor din ultimele decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a dezvăluit manifestul electoral partidului din opoziţie, joi, prezentând planurile sale „radicale” de a transforma Marea Britanie, prin măsuri cu puternice accente de stânga, inclusiv creşterea salariilor din sectorul public, creşterea taxelor pentru companii şi o naţionalizare a infrastructurii ţării, informează Reuters.

Votanţii britanici vor avea o misiunea grea la alegerile de pe 12 decembrie: planul lui Corbyn pentru o Mare Britanie socialistă, inclusiv o amplă naţionalizare şi servicii publice gratuire sau promisiunea premierului Boris Johnson de a duce până la capăt Brexitul, în câteva luni şi a construi o „economie de piaţă dinamică”.

Vorbind în oraşul englez Birmingham, Corbyn şi-a lansat planurile de „revoluţie industrială verde”, spunând că Partidul Laburist ar putea înfrunta starea actuală, luptând de partea oamenilor obişnuiţi, împotriva „bancherilor, miliardarilor şi establishmentului”.

„Manifestul Partidului Laburist este un manifest pentru pace, asta este acest document – un manifest care va aduce schimbări reale”, a spus Corbyn. „Un manifest plin de politici populare pe care instituţiile politice l-au blocat pentru o generaţie”.

Rămânând în urmă în sondaje, Corbyn speră că mesajul său de schimbare va îneca criticile legate de poziţia sa privind Brexitul, pe care chiar şi unii din partdul său o consideră complet neclară, în comparaţie cu promisiunea vehementă a lui Johnson de a „duce Brexitul la bun sfârşit”.

De asemenea, el a respins comparaţiile conservatorilor cu tentativa mai puţin apreciată a laburiştilor de a le vinde britanicilor un viitor socialist – un manifest din 1983, descris ulterior de către un parlamentar laburist de la acea vreme ca fiind „cel mai lung bilet de sinucidere din istorie”, care a dus la o înfrângere amară în alegeri. 

În schimb, Corbyn a oferit „o revoluţie industrială verde”, un plan ambiţions care, spune el, ar putea fi plătit parţial prin taxarea celor mai bogaţi din Marea Britanie.

Ambele partide au promis că vor încheia austeritatea economică şi că vor cheltui mai mulţi bani pe servicii publice, înainte de alegeri, care vor determina cum, când sau chiar dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.

Încercând să combată criticile venite din partea Partidului Conservator al lui Johnson privind planurile de cheltuieli ale laburiştilor, Corbyn a încercat să spună cum Partidul Laburist plănuieşte să plătească pentru platforma sa, care include şi reducerea taxelor universitare şi reducerea săptămânii de lucru.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite