Marea Britanie va introduce un test de sânge care ar putea depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Marea Britanie va introduce din 2021 un test de sânge care ar putea detecta peste 50 de forme de cancer în formă incipientă. Dacă va avea succes, testul de sânge, cunoscut sub numele de Galleri, ar putea revoluţiona diagnosticarea precoce a cancerului şi ar putea salva mii de vieţi, identificând simptomele suficient de rapid pentru ca tratamentul prompt să facă diferenţa între viaţă şi moarte.

„Depistarea precoce, în special pentru afecţiunile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian şi pancreatic, are potenţialul de a salva multe vieţi. Prin urmare, acest test de sânge promiţător ar putea revoluţiona îngrijirea cancerului, ajutând alte mii de oameni să primească un tratament de succes”, a declarat Sir Simon Stevens, directorul executiv al NHS Anglia, Autoritatea Naţională de Sănătate, relatează The Guardian.

Testele ar putea indica incipient unde se dezvoltă cancerul în corp.

Testul va fi utilizat iniţial pe 165.000 de englezi cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, dintre care 140.000 vor fi fără simptome. Dacă, în urma studiului, se va constata că testul de sânge poate detecta cancerul devreme, acesta va deveni disponibil publicului în decursul acestui deceniu, conform sursei citate. 

Un studiu publicat de consorţiul Circulating Cell-free Genome Atlas după examinarea testului Galleri, utilizat pe 6.689 de participanţi, a generat rezultate foarte încurajatoare în peste 50 de tipuri de cancer diferite, în diferite stadii de dezvoltare.

Testul de sânge Galleri, care verifică modificările moleculare, a fost dezvoltat de Graal, o companie din California care foloseşte ştiinţa şi tehnologia pentru a găsi modalităţi de identificare a cancerului în stadiile incipiente, potrivit The Guardian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite