Marea Britanie. Documente clasificate despre distrugătorul HMS Defender, implicat recent într-un incident în Marea Neagră, găsite într-o staţie de autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugatorul britanic HMS Defender
Distrugatorul britanic HMS Defender

Documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării care conţin detalii despre distrugătorul HMS Defender, implicat zilele trecute intr-un incident cu flota rusă în Marea Neagră ,  şi despre armata britanică au fost găsite într-o staţie de autobuz din Kent. Documentele vorbesc despre reacţia probabilă a Rusiei la trecerea navei prin apele ucrainene de-a lungul coastei Crimeii, relatează BBC.

Documentele, în total 50 de pagini, au fost găsite ude, aruncate în spatele unei staţii de autobuz din Kent, în dimineaţa zilei de marţi. O persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul a contactat redacţia BBC în momentul în care şi-a dat seama că are de-a face cu documente ”sensibile”.

Redacţia BBC consideră că documentele, care includ schimburi de emailuri şi prezentări PowerPoint, provin de la biroul unui oficial din ministerul Apărării.

Documentele se referă la distrugătorul flotei regale de tip 45, HMS Defender. Misiunea din Marea Neagră descrisă de Ministerul Apărării drept ”traversarea inofensivă a apelor teritoriale ale Ucrainei”, cu armamentul de la bord acoperit şi elicopterele trase în hangar a fost derulată în cunoştinţă de cauză, britanicii anticipând o reacţie agresivă din partea Rusiei, se arată în documentele.

Misiunea, supranumită „Op Ditroite”, a făcut obiectul unor discuţii la nivel înalt, arată documentele, oficialii speculând despre reacţia Rusiei dacă HMS Defender ar naviga aproape de Crimeea.

„La ce să ne aşteptă despre posibila„ petrecere de bun venit ”...?” a întrebat un oficial de la sediul central permanent (PJHQ), sediul central al serviciilor britanice de la Northwood.

documente HMS Defender

Interacţiunile recente din estul Mediteranei între forţele ruseşti şi un grup naval britanic condus de distrugătorul HMS regina Elisabeta  au fost „în conformitate cu aşteptările”, se menţionează în document.

Dar oficialii ştiau că acest lucru era pe cale să se schimbe. „După trecerea de la activitatea de angajare a apărării la activitatea operaţională, este foarte probabil ca interacţiunile RFN (marinei rusă) şi VKS (forţa aeriană rusă) să devină mai frecvente şi mai asertive", potrivit unei avertizări din prezentare. 

O serie de diapozitive pregătite la PJHQ arată două opţiuni de traseu, una descrisă ca fiind „un tranzit direct sigur şi profesionist de la Odessa la Batumi”, inclusiv o scurtă porţiune prin „Schema de separare a traficului” (TSS) în apropierea vârfului sud-vestic al Crimeei. Această rută, a concluzionat un diapozitiv, ar „oferi o oportunitate de a se angaja cu guvernul ucrainean… în ceea ce Marea Britanie recunoaşte ca fiind apele teritoriale ucrainene”.

Au fost prezentate trei răspunsuri potenţiale ale Rusiei, de la „sigur şi profesionist” la „nici sigur, nici profesionist”.

În acest caz, Rusia a ales să reacţioneze în mod agresiv, cu avertismente radio, nave ale pazei de coastă care s-au apropiat la mai puţin de 100 de metri şi cu raiduri repetate ale avioanelor de război.

A fost luată în considerare o rută alternativă, care ar fi ţinut HMS Defender departe de apele contestate.

Această variantă ar fi evitat o confruntare, se arată în prezentare, dar ar fi riscat să fie prezentată de Rusia ca o dovadă că „Regatul Unit s-a speriat/se sustrage”, permiţând Rusiei să afirme că Regatul Unit a acceptat cu întârziere pretenţiile Moscovei privind apele teritoriale din Crimeea.

„Aşa cum se aşteaptă publicul, Ministerul Apărării planifică cu atenţie. Ca o chestiune de rutină, acest lucru include analiza tuturor factorilor potenţiali care afectează deciziile operaţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Pe lângă planificarea militară, oficialii au anticipat versiuni concurente ale evenimentelor. „Avem o naraţiune puternică şi legitimă”, au spus ei, menţionând că prezenţa jurnaliştilor încorporaţi (de la BBC şi Daily Mail) la bordul distrugătorului „oferă o opţiune pentru o verificare independentă a acţiunii HMS Defender”.

În urma controversei generate de misiunea HMS Defender, documentele descoperite în Kent confirmă faptul că trecerea prin TSS a fost o decizie calculată a guvernului britanic de a face o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri implicate, precizează BBC.

Sursa citată relatează că a fost vorba despre libertatea de navigaţie şi o susţinere clară a suveranităţii Ucrainei, în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

În plus, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU din 1982 privind dreptul mării, trecerea unei nave străine este considerată „nevinovată” atunci când „nu aduce atingere păcii, bunei ordini sau securităţii statului de coastă”. În ochii unei mari părţi a lumii, acest stat este Ucraina, nu Rusia, mai scrie BBC.

   Pe fondul controverselor legate de incidentul de miercuri, documentele găsite în staţia de autobuz confirmă că misiunea navei a fost o decizie calculată a guvernului de la Londra, cu scopul de a demonstra sprijinul său pentru Ucraina, în ciuda riscurilor pe care le implica misiunea distrugătorului din Marea Neagră.

documente HMS Defender

Alte informaţii vizează planurile privind o posibilă prezenţă militară a armatei Regatului Unit în Afganistan după retragerea americanilor şi sfârşitul operaţiunii militare NATO din regiune, retragere care ar urma să se încheie la 11 septembrie.

Guvernul a declarat că a fost lansată o anchetă. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că un angajat a raportat pierderea actelor sensibile de apărare, adăugând: "Nu ar fi nepotrivit să comentăm mai departe". 

Marea Britanie a minimalizat joi incidentul petrecut în Marea Neagră în largul Peninsulei Crimeea în care Rusia a declarat că a tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic, relatează Reuters.

Astfel de exerciţii de artilerie nu sunt deosebit de anormale, a declarat secretarul de stat pentru mediu George Eustice la televiziunea Sky. Premierul britanic Boris Johnson a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy, împotriva căruia armata rusă susţine că a deschis foc de avertisment în Marea Neagră, traversa apele ucrainene şi a acţionat în mod 'absolut corect', relatează AFP.

Potrivit Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

„Noi nu recunoaştem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene şi a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B“, a răspuns Boris Johnson, într-un interviu la un post de televiziune britanic.

Armata britanică a explicat miercuri că HMS Defender efectua „o traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene, conform dreptului internaţional“, dezminţind tiruri de avertisment trase de forţele ruse şi evocând „exerciţii de artilerie“ ruseşti în apropiere.

Armata britanică invitase jurnalişti de la BBC şi Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.

Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare şi nave ruseşti şi s-au auzit salve „repetate“ de tun.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

Episodul intervine într-un climat de tensiuni puternice între Rusia şi Regatul Unit, alimentate de o serie de crize diplomatice şi de otrăvirea cu o substanţă considerată armă chimică, în 2018, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal (şi a fiicei sale) în Anglia.

Boris Johnson a respins cu toate acestea că relaţiile dintre cele două ţări ar fi la cel mai scăzut nivel: „Îmi amintesc de perioade din viaţa mea când lucrurile au fost mult mai rele, tot ceea ce facem este să respectăm legea şi aceasta este una dintre misiunile pe care această forţă navală le îndeplineşte cu alte ţări din întreaga lume“, a spus el.

Canalul britanic BBC a difuzat imagini de pe navă care arătau un ofiţer rus avertizând că va trage dacă nava britanică nu îşi schimbă cursul. Rusia a difuzat imagini filmate de pe un bombardier rus SU-24 zburând aproape de nava britanică.

Rusia a declarat că nava britanică s-a aventurat până la 3 km în interiorul apelor ruseşti lângă Capul Fiolent, un punct de reper pe coasta de sud a Crimeii lângă portul Sevastopol, cartierul general al Flotei Ruse din Marea Neagră.

Rusia a capturat şi anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi consideră că zonele din jurul coastei peninsulei sunt ape ruseşti. Ţările occidentale consideră că Crimeea face parte din Ucraina şi resping pretenţia Rusiei asupra mărilor din jurul ei, aminteşte Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite