Marea Britanie, dezamăgită de reforma agricolă a UE: "este o oportunitate pierdută"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie, unul dintre cei mai cunoscuți inamici ai politicii agricole comune va încerca să reducă substanțial fondurile europene care ar reveni fermierilor UE și se va opune planului Comisiei de a limita plățile pentru cei mai bogați dintre aceștia.

Comisia Europeană intenționează să păstreze plățile acordate fermierilor la aproximativ același nivel ca și până acum, dar va avea mai multe pretenții de la aceștia în ceea ce privește eforturile de protejare a mediului înconjurător, conform reformei pe care comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloș o va propune astăzi (12 octombrie).

Bugetul Politicii Agricole Comune, în valoare de 55 de miliarde de euro pe an reprezintă 40% din întregul buget al UE, fiecare cetățean al UE plătind, în medie, doi euro pe săptămână pentru finanțarea ei, ceea ce face ca pe această politică să apară și cele mai multe divergențe. Mult-așteptata reformă a PAC, propusă și prezentată astăzi de comisarul Cioloș nu se îndepărtează deloc de această tradiție. Cioloș se așteaptă ca statele membre să își definească în curând pozițiile de negociere și consideră că cele 27 de state vor negocia, cel mai probabil, în grupuri, pentru câte 2-3 elemente din întregul pachet de reformă.

Divergențe

Subvențiile se împart în doi piloni, primul reprezentând plățile acordate în fucnție de mărimea fermei și ocupând 75% din totalul banilor PAC, iar al doilea reprezentând plățile acordate în funcție de acțiunile pe care fermierii le fac pentru mediul înconjurător. Pilonul I atrage de regulă, cele mai multe divergențe. Plățile individuale către proprietari de ferme mari nu sunt transparente - banii pot fi folosiți și în alte scopuri, iar proprietarii de ferme mari pot acapara o mare parte din totalul subvențiilor -, spun fermierii mici. Pe de altă parte, spun proprietarii de ferme de o dimensiune medie - cum sunt majoritatea celor din Marea Britanie, plățile directe favorizează numai fermierii mici, ceea ce face ca distribuția fondurilor UE să fie incorectă.

Cioloș răspunde furiei fermierilor mici referitoare la faptul că un număr de corporații sau proprietari de terenuri vaste obțin o parte mare din subvențiile agricole prin a limita plățile către persoanele fizice, scrie The Guardian miercuri (12 octombrie) înainte de publicarea oficială a propunerii CE.

Marea Britanie, însă, se va opune acestui plan de a limita banii care se duc spre cei mai mari fermieri ai Europei. "Nu va funcționa", va argumenta ea, "va duce la schimbarea artificială a proprietarilor fermelor proprietății", scrie The Guardian. Mai mult, britanicii nu cred în propunerile lui Cioloș privind atragerea tinerilor în agricultură prin oferirea unor sume de bani suplimentare, timp de cinci ani din momentul în care aceștia își deschid o fermă, mai scrie ziarul The Guardian.

Secretarul de stat responsabil pentru probleme de mediu al Marii Britanii a fost primul politician care a declarat, chiar înainte de prezentarea oficială, că reforma PAC este o "oportunitate pierdută", iar propunerile Comisiei nu se potrivesc realității actuale și nu răspund problemelor globale legate de nevoia de siguranță a aprovizionării cu alimente, pierderea biodiversității și nesiguranța economică.

Guvernele laburiste și conservatoare ale Regatului Unit au combătut, de-a lungul timpului, politica agricolă comună, care avantajează mai ales fermierii mici - iar Marea Britanie are cei mai mulți fermieri mijlocii din UE, după Republica Cehă . Țări precum Franța, Grecia și Italia cae au, însă, multe ferme de dimensiuni mici au militat pentru păstrarea plafonului plăților directe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite