Marea Britanie avertizează China că va facilita obţinerea cetăţeniei britanice pentru posesorii unui paşaport BNO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie ar putea facilita obţinerea cetăţeniei britanice pentru posesorii unui paşaport British National (Overseas) dacă China va institui legislaţia în materie de securitate în Hong Kong, a transmis ministrul britanic de externe Dominic Raab, relatează BBC.

Anunţul ministrului de externe britanic vine în contextul în care Parlamentul chinez a aprobat un proiect de lege prin care pot fi pedepsite acţiuni de subminare a securităţii precum separatismul, subversiunea, dar şi amestecul străin în afacerile interne ale Hong Kongului.

China a reacţionat spunând că îşi rezervă dreptul unor „contramăsuri” împotriva Marii Britanii.

Ministerul de externe chinez a transmis că, potrivit acordului dintre cele două ţări, posesorii unui paşaport British National (Overseas) sau BNO nu au dreptul de rezidenţă în Marea Britanie.

„Toţi aceşti posesori ai unui paşaport BNO sunt cetăţeni chinezi, iar dacă Marea Britanie insistă asupra schimbării practicii va încălca nu doar propriile reglementări, dar şi legislaţia internaţională”, a transmis acesta. 

Un număr de 300.000 de persoane din Hong Kong au dreptul să viziteze UK pe o perioadă de până la şase luni fără a avea nevoie de viză.

   

Preşedintele comitetului parlamentar care urmează să scrie textul legii a spus că noua legislaţie „se aliniază intereselor fundamentale ale poporului chinez, înclusiv ale compatrioţilor din Hong Kong.

Prin anunţul său ministrul de externe britanic dă de înţeles că Marea Britanie ar putea renunţa la perioada limită de şase luni.

„Dacă China continuă să meargă în această direcţie şi implementează legislaţia de securitate naţională vom elimina termenul maxim de şase luni şi le vom permite deţinătorilor de paşapoarte BNO să stea în UK şi să aplice pentru muncă şi studii pe perioade extensibile de 12 luni. Astfel le vom deschide calea spre obţinerea cetăţeniei”, a spus Raab.

Unii parlamentari britanici spun că aceştia ar trebui să aibă automat dreptul de a locui şi munci în UK.

Guvernul britanic a respins în trecut cererile de acordare a cetăţeniei depline pentru deţinătorii paşapoartelor BNO.

Paşapoartele BNO au fost emise populaţiei din Hong Kong înainte de transferul teritoriului sub suveranitate chineză în 1997.

Anul trecut peste 100.000 de oameni din Hong Kong au semnat o petiţie prin care cereau drepturi depline. Guvernul britanic a răspuns că doar cetăţenii britanici şi anumiţi cetăţeni din 

Commonwealth au dreptul de şedere în UK citând o revizuire din 2007 care stipulează că acordarea cetăţeniei depline ar încălca acordul prin care Hong Kong revine din nou Chinei

Joi, purtătorul de cuvânt al premierul britanic a declarat în cadrul unei informări de presă: „Suntem profund îngrijoraţi în privinţa legislaţiei adoptate de China cu privire la securitatea naţională din Hong Kong. 

Noi am fost foarte clari: legislaţia ameninţă principiul o ţară, două sisteme.

Menţinem un contact strâns cu partenerii internaţionali în această chestiune, iar ministrul de externe a discutat noaptea trecută cu secretarul de stat american Mike Pompeo”.

Pompeo a declarat că evoluţiile din Hong Kong înseamnă că acesta nu mai poate fi considerat ca având autonomie ridicată, consecinţa fiind că ar putea fi tratat în acelaşi fel ca China continentală, cu impact  asupra relaţiilor comerciale.

UK, SUA, Australia şi Canada au condamnat la unison planul Beijingului de a impune o legislaţie în materie de securitate naţională care subminează cadrul „o ţară, două sisteme” agreat între Marea Britanie şi China în 1997.  Acesta conferă Hong Kongului o autonomie sporită, iar cetăţenii se bucură de drepturi şi libertăţi mai mari decât cei din China.

Legea ar putea intra în vigoare chiar de la sfârşitul lunii iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite